• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/1993

  De affaire-Aantjes

  'Echt niemand van ons had aan de SS gedacht'

  Door: Mirjam Prenger

  Sommige documenten brengen grote opwinding teweeg bij de ontdekker, andere bij het hele Nederlandse volk. Een vondst van een tiental regels veroorzaakte een abrupt einde aan de loopbaan van Willem Aantjes; tot de ontdekking kroonprins van het CDA. Daarna vooral bekend als 'ingedeeld bij Amtsgruppe D, Germanische SS'.

  De uitzending staat bij velen nog in het geheugen gegrift. Op maandagavond, 6 november 1978 verschijnt Loe de Jong omstreeks half tien in een rechtstreeks uitgezonden persconferentie op het televisiescherm. Bijgestaan door RIOD-medewerker Hans van der Leeuw laat De Jong met veel gevoel voor drama kopieën van enkele belastende documenten zien. Hij bevestigt wat het Nieuwsblad van het Noorden die ochtend al met grote letters op haar voorpagina heeft gezet: 'Aantjes meldde zich in 1944 bij de SS.'

  De onthulling slaat in als een bom en de 'affaire-Aantjes' is daarmee een feit. Na ruim dertig jaar gezwegen te hebben over zijn vrijwillige aanmelding bij de Germaansche SS, ziet CDA-fractievoorzitter Willem Aantjes zich geconfronteerd met harde, onweerlegbare bewijzen. Nog de volgende ochtend kondigt hij, onder druk gezet door de publieke verontwaardiging en collega-politici, zijn vertrek uit de landelijke politiek aan. Het is een smadelijke aftocht voor Aantjes. En het wordt een lang uitgesponnen affaire, waarbij het parlement maar liefst twee onafhankelijke commissies instelt om de zaak tot op de bodem uit te zoeken.
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen