• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  maandag 14 augustus 2017

  ‘Dat hoeft het thuisfront allemaal niet te weten’

  Ronald Nijboer over zijn boek ‘Tabé Java, tabé Indië’

  Door: Bram van der Wilt

  De opa van Ronald Nijboer, Evert-Jan Nijboer, reisde in 1945 als oorlogsvrijwilliger naar Indië om te vechten voor het behoud van de kolonie. Het verhaal begint als een jongensboek, maar al vrij snel na aankomst in Indië komt Evert-Jan in de duistere kanten van dit conflict terecht. Ronald Nijboer probeert antwoord te vinden op de vragen: wat hield die oorlog precies in en hoe kan het dat wij er zo weinig van af weten?

  Wanneer besloot u een boek te schrijven over uw grootvader?

  ‘Na het overlijden van mijn opa in 2008 vond ik samen met mijn familie een hutkoffer met brieven, dagboeken en foto’s uit zijn tijd in Indië. Wij wisten niet dat hij die allemaal bewaard had. Ik vond het interessant om te lezen over de jongere jaren van mijn opa. Opeens veranderde de oude man die ik kende in een jongen van 21 jaar, die vanuit een benauwend boerendorp in Overijssel naar de andere kant van de wereld reisde. Daar kwam hij in een gruwelijke oorlog terecht. Ik vroeg mij af hoe de hoop van mijn opa in een paar jaar om kon slaan in totale teleurstelling en later zelfs een soort desillusie. Door die interesse ben ik de dagboeken gaan digitaliseren, ook omdat ik die wilde delen met mijn familie. Toen ik er meer en meer mee bezig was, wilde ik eigenlijk zelf naar de plekken op zoek waar mijn opa over schreef. Naar Jakarta, de botanische tuinen van Bogor waar hij doorheen had gewandeld en het ereveld in Bandung waar zijn gesneuvelde kameraden begraven lagen. Eenmaal thuisgekomen wilde ik dit verhaal verder delen en begon ik met het schrijven van mijn boek.’
   

  ‘De vraag speelde door mijn hoofd: heeft mijn opa een rol gespeeld in dat geweld?’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen