• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2005

  Communistenvrees in de Verenigde Staten

  ‘Wie tegen McCarthy is, is ofwel een communist, ofwel een flikker’

  Door: Bas Kromhout

  De angst voor communisten in het Amerika van de jaren vijftig wordt tegenwoordig vaak afgedaan als kinderlijk en irrationeel. Maar helemaal onterecht was hij niet. Zelfs de leugens van McCarthy waren geïnspireerd door de werkelijkheid, want in de jaren negentig van de vorige eeuw bleek dat Sovjet-spionage in de Verenigde Staten veel omvangrijker was dan werd aangenomen.

  Weinig Amerikanen hadden van Joseph McCarthy gehoord voordat hij op 9 februari 1950 het spreekgestoelte beklom van de Women's Republican Club of Wheeling in West-Virginia. Op dit onwaarschijnlijke platform deed de senator uit Wisconsin een sensationele onthulling: hij zou beschikken over een lijst van 205 'leden van de communistische partij', die 'werken op het departement van Buitenlandse Zaken en daar het beleid bepalen'. Het nieuws sloeg in als een bom. Als het waar was, dan had de Democratische regering in Washington jarenlang zitten slapen, en macht gegeven aan lieden die het Amerikaanse staatsbestel omver wilden werpen.

  Maar McCarthy loog. De lijst van 205 bestond niet. Hij krabbelde terug en verlaagde het getal tot 57. Tegelijk beloofde hij de spoedige ontmaskering van 'Moskous topspion' in Washington, een belofte die hij nooit zou inlossen. 'Bedrog en voor-de-gekhouderij,' zo noemde een inderhaast ingestelde regeringscommissie de aantijgingen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen