• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 2/2021

  Britten riskeren oorlog om kabeljauw

  Door: Max van Duijn

  In de jaren zestig en zeventig hadden IJsland en het Verenigd Koninkrijk een conflict over de grenzen van de viswateren rond IJsland. De gemoederen liepen hoog op. Er hoeft op een Engels schip maar één slachtoffer te vallen en dan is het een echte oorlog.’ Hoe kon een ruzie tussen twee NAVO-lidstaten midden in de Koude Oorlog zo uit de hand lopen?

  Na de Tweede Wereldoorlog werd overbevissing een serieus probleem. De daling van de visstand was vooral voor IJsland dramatisch, want een groot deel van de economie was op visserij gebaseerd. Ondertussen werd ruim de helft van de vis rondom de IJslandse kust door buitenlandse schepen gevangen. In 1952 claimde IJsland daarom een exclusieve zone van 4 mijl buiten de kust: buitenlandse schepen mochten niet meer in die wateren vissen.

  De Britten reageerden fel, omdat ze sterk hechtten aan het idee van de vrije zee. Een opvatting die in de zeventiende eeuw was geformuleerd door Hugo de Groot. De zee was volgens hem van iedereen; niemand kon die voor zichzelf opeisen. Ook in het internationaal recht was dit denken diep verankerd. De Britten stelden een embargo in tegen IJsland, waardoor dat op zoek moest naar andere markten voor zijn vis.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen