• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2010

  Breekpunt van de twintigste eeuw

  Oorlog en de jaren zestig bepalen biografieën Soldaat van Oranjeprijs

  Door: Rob Hartmans

  Als mensen gevraagd wordt wat in het Nederland van de twintigste eeuw het belangrijkste breukpunt was, zullen de meesten de Tweede Wereldoorlog noemen. De Duitse bezetting van 1940 tot 1945 snijdt de eeuw in tweeën, in een periode voor en een periode na de oorlog, terwijl die vijf jaren zelf al heel lang gelden als moreel ijkpunt.

  Voor hen die de oorlog bewust hebben meegemaakt vormden deze oorlogsjaren waarschijnlijk ook de meest ingrijpende periode, die een zwaar stempel heeft gedrukt op de rest van hun leven. Voor de Nederlandse samenleving als geheel is het echter de vraag of de oorlog de belangrijkste continuïteitsbreuk was.

  Als we kijken naar de politiek, de zogenoemde ‘verzuiling’, het belang van religieuze en sociale scheidslijnen, mentaliteit, seksuele moraal, de rol van de vrouw, de verhouding tussen ouders en kinderen, de individuele ontplooiingskansen en nog zo het een en ander, dan moeten we concluderen dat de jaren vijftig niet veel verschilden van de jaren dertig en dat de grote breuk zich pas in de jaren zestig voltrok.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen