Home Brandstapel

Brandstapel

  • Gepubliceerd op: 24 juni 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Marieke Prins
  • 2 minuten leestijd

Een stomend kookpotje, een kat in een mandje. In het museumcafé zie je heksen van hun gezellige kant. De tentoonstelling zelf is veel enger. Een vrouw verandert er in een geraamte, een filmheks snijdt de kop van een vleermuis af. En dit is nog maar het gedeelte over heksen in media en populaire beeldvorming.
Zwerkballen, grobbebollen en toverkollen is een tentoonstelling voor griezelbestendige kinderen van 8 tot 15 jaar. Behalve over heksen in films en verhalen gaat deze over de heksenvervolgingen in de zestiende en zeventiende eeuw, en over moderne hekserij.

In het historische gedeelte draait een film. Een meisje van twaalf beschuldigt onder foltering haar moeder van hekserij. Die eindigt op de brandstapel. Overal in Europa brandden heksen, soms met honderden tegelijk. In totaal werden in zo’n twee eeuwen 50.000 heksen veroordeeld. In het deel over heksenvervolging zijn verder martelwerktuigen, giftige kruiden en plaatjes van de ‘heksenproef’ te zien – een vermeende heks werd daarbij geboeid in het water gegooid; bleef ze drijven, dan was ze een heks.
Ook zijn er geschriften te zien. Over heksen was nagedacht. Zo ligt op de expositie een vragenlijst waarmee men de toverkollen kon ontmaskeren. Dikke boeken beschreven hoe heksen alles deden wat verboden was, waaronder seks bedrijven met de duivel. Ene Guazzo schreef in 1608 hoe de duivel de heksen vervolgens leerde hoe ze fruit konden besmetten met rupsen en wormen, en mensen met ziektes.

Hoe konden mensen zo wreed zijn? De tentoonstelling legt een verband tussen pesten en heksenvervolgingen. In een interactief spelletje kunnen kinderen kiezen wat ze zouden doen als een vriendin gepest werd. Ze kunnen nog meer doen, zoals vooroordelen scheiden van waarheid met behulp van een weegschaal, en informatie tevoorschijn toveren met een toverstaf.

Het eind van de tentoonstelling gaat over moderne heksen. Die interesseren zich voor zaken als maanlicht en vijfpuntige sterren. Dit is een vredig onderdeel van de tentoonstelling, maar om bij de uitgang te komen moet je de hele expositie weer door. ‘Ha, ha, ha, ha hááá!’ roept een van de filmheksen.

Zwerkballen, grobbebollen en toverkollen Limburgs Museum, Keulsepoort 5, Venlo. Open: di-zo 11-17 uur. Info 077-35 22 112 of www.limburgsmuseum.nl.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
Interview

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’

Honderden Syrische alawieten zijn afgelopen week gedood door aanhangers van de nieuwe regering. Alawieten worden geassocieerd met het gevallen Assad-regime. Volgens hoogleraar Maurits Berger (Universiteit Leiden) is dat niet terecht. ‘Assad is alawiet, maar hij ziet zichzelf vooral als een Syriër, een Arabier.’ Wie zijn de alawieten? ‘Het alawitische geloof is een vertakking binnen het...

Lees meer
Welkom bij HN Actueel
Welkom bij HN Actueel
Artikel

Welkom bij HN Actueel

Veel van wat er dagelijks in de wereld gebeurt, is te duiden vanuit het verleden. Met HN Actueel krijgt u wekelijks een selectie van relevante artikelen in uw inbox én leest u onbeperkt alle verhalen op onze website. Hieronder vindt u een aantal artikelen om kennis te maken met onze fascinerende geschiedenisverhalen. Meer lezen? Kijk dan eens...

Lees meer
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Beeldessay

Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi

Politici dragen vaak een politieke boodschap uit met hun kledingkeuze. Van het eenvoudige Mao-uniform tot de traditionele Indiase kleren van Gandhi. Veel leiders die aan de macht kwamen door een militaire coup bleven hun uniform dragen. De Oegandese dictator Idi Amin vertoonde zich in het openbaar vrijwel altijd in zijn uniform, inclusief enorme verzameling lintjes....

Lees meer
Koffie zou de Engelse man verslappen
Koffie zou de Engelse man verslappen
Nieuws

Koffie zou de Engelse man verslappen

Engelse mannen waren rond 1675 helemaal ontspoord, vonden critici. Ze verzaakten zelfs hun belangrijkste taak: kinderen verwekken. Omdat ze verslingerd waren aan koffie. Engelsen waren zo druk met koffiedrinken, dat ze hun studies verwaarloosden en vergaten om toezicht te houden op hun bedienden, zodat die straffeloos konden luieren en bedriegen. Daarvoor waarschuwde de anonieme auteur...

Lees meer