• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 8/2001

  BOEKEN: Steven Nadler, Spinoza

  Door: Jan Dirk Snel

  Bestaan ze nog? Vroeger zag je in speeltuinen wel eens lachspiegels waarin je er ineens absurd dun of dik, lang of kort uitzag. Op zo'n lachspiegel die de werkelijkheid grotesk vertekent, lijkt de geschiedwetenschap soms ook. Keurig en evenwichtig weergeven waar mensen zich in vroeger eeuwen druk over maakten? Ho maar. Voor zaken waarvan toen vrijwel iedereen in vuur en vlam raakte, loopt nu bijna niemand meer warm. Maar verschijnselen die zich ooit aan de rand van de samenleving afspeelden, trekken hordes historici aan.

  De idiootste vorm van geschiedschrijving tref je aan in handboeken over de geschiedenis van de filosofie. Die gaan per se niet over wat men in vroeger tijden als wijsbegeerte beschouwde. Het maakt niet uit welk boek je pakt, voor de tijd tussen de Renaissance en de Franse Revolutie tref je altijd ongeveer hetzelfde rijtje namen aan. Voor een groot deel betreft het lieden die in hun eigen tijd omstreden waren, min of meer in de marge van het intellectuele leven vertoefden, en wier geschriften nogal eens verboden werden. Onruststokers. Outsiders.

  Sommigen zijn overigens terecht bekend gebleven. Descartes bijvoorbeeld, die zo graag met rust gelaten werd. Zijn denkbeelden vonden na enkele decennia ruime ingang aan de universiteiten. Ook al vergiste hij zich in menig opzicht, hij was een wetenschapper die serieus zijn best deed in de wiskunde, de optica en nog wat disciplines.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen