Home BOEKEN: Five presidents. My extraordinary journey

BOEKEN: Five presidents. My extraordinary journey

  • Gepubliceerd op: 24 juni 2016
  • Laatste update 01 dec 2023
  • Auteur:
    Jaap Verheul
  • 2 minuten leestijd
BOEKEN: Five presidents. My extraordinary journey

Clint Hill is wereldberoemd geworden door de moord op John F. Kennedy in november 1963. Hij was de secret service-agent die meteen achterop de limousine sprong en daardoor op alle iconische foto’s van dit drama staat.

Five Presidents: My Extraordinary Journey with Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, and Ford.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Clint Hill en Lisa McCubbin 448 p. Simon & Schuster, € 29,99

Hill, die al eerder over die dag in Dallas schreef, heeft nu zijn herinneringen opgeschreven aan zijn tijd met de presidenten Eisenhower tot en met Ford. Die periode omvat een reeks van cruciale momenten uit de Amerikaanse presidentiële geschiedenis zoals de rakettencrisis rond Cuba, de opkomst van de burgerrechtenbeweging, de oorlog in Vietnam en natuurlijk Watergate.

Omdat de presidenten dag en nacht bewaakt worden krijgen hun bewakers uniek inzicht in hun gewoontes, karakters en onhebbelijkheden, maar ook in het functioneren van het Witte Huis als bastion van presidentiële macht en politieke onderhandeling. Hills herinneringen bevatten soms droge beschrijvingen van de presidentiële dagindelingen en reizen. En het beperkte blikveld van een agent geeft geen nieuwe informatie over de grotere historische krachten die op het Witte Huis inwerken.

De beschrijving van de totale verwarring na de moord levert aangrijpende literatuur op

Maar Hills beschrijving van de totale verwarring na de moord levert aangrijpende literatuur op. Deze herinneringen geven een menselijke maat aan dit nationale drama, bijvoorbeeld als hij beschrijft dat Johnson weigert hem een hand te geven omdat Hill de aanslag op zijn voorganger niet had weten te voorkomen. Dergelijke onthullende beschrijvingen van de vijf historische presidenten maken dit boek toch nog tot spannende lectuur.

Jaap Verheul is historicus aan de universiteit Utrecht