Home Beul was verpersoonlijking van het kwaad

Beul was verpersoonlijking van het kwaad

  • Gepubliceerd op: 14 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    EOR

De beul was in de Middeleeuwen niet alleen buitengewoon impopulair, hij werd in diverse illustraties ook afgebeeld als verpersoonlijking van het kwaad. Dit stelt historica Hannele Klemettilä in haar proefschrift Epitomes of Evil. Representations of Executioners in Northern France and the Low Countries in the late Middle Ages, waarvoor zij duizenden illustraties en andersoortige bronnen bestudeerde.

De beul had zijn impopulariteit te danken aan zijn weinig eervolle beroep. Zijn slachtoffers konden immers, in tegenstelling tot die van nobele ridders, geen weerstand bieden. Gestreepte, en dus verkeerde, kleding, een mismaakt gezicht en een getinte huidskleur werden in illustraties aangegrepen om het verdorven karakter van de beul te symboliseren. In geschreven bronnen werd hij vloekend, drinkend en gokkend verbeeld. Zijn status als officiële wetsdienaar ten spijt diende de beul als voorbeeld ‘van neigingen en gewoontes die vermeden moesten worden’.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.