• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  donderdag 8 juli 2021

  Beatrice de Graaf over de drijfveren van terroristen

  Door: Hans Averdijk

  Het is een vraag die velen zich stellen na een aanslag: wat drijft terroristen om dit gruwelijke geweld te plegen? In haar nieuwste boek Radicale verlossing presenteert historicus en terrorismedeskundige Beatrice de Graaf een raamwerk om de drijfveren van terroristen beter te begrijpen.

  Voor haar onderzoek sprak ze met 23 terrorismeveroordeelden in de gevangenis, zowel Nederlandse Syriëgangers, rechts-extremisten als Indonesische jihadisten. Ze kwam erachter dat veel terroristen op zoek zijn naar verlossing voor een hoger doel. ‘Er is te weinig aandacht voor religie als een autonome factor.’

  Louise Richardson schrijft in haar boek What Terrorists Want dat terroristen drie belangrijke motieven hebben: revenge, renown en reaction (wraak, roem en reactie). U voegt daar een vierde R van radical redemption, of radicale verlossing, aan toe. Wat bedoelt u hiermee?

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen