• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 4/2010

  Arts versus vroedvrouw

  Door: Floor Bal

  Bevallen in een kraamkliniek, waar vrouwen ver van eigen huis en familie een kind kregen? Het Rotterdamse stadsbestuur huiverde in 1868 bij het idee. Hoe diep de vrouw ook gezonken was, ze hoefde zich niet te verlagen tot het ziekenhuis. Dat was ‘in strijd met ons nationaal caracter’. En nog steeds is Nederland met 13 procent aan thuisbevallingen uniek in Europa – in Engeland en Duitsland komt maar 3 procent van de kinderen thuis ter wereld, en in Hongarije is thuis bevallen zelfs verboden. Waar komt die bijzondere positie vandaan?

  Tot de zestiende eeuw was verloskunde een vrouwenzaak. De omstandigheden waaronder vrouwen hun kind kregen zijn te vergelijken met die in de huidige ontwikkelingslanden. Kinderen werden thuis, in onhygiënische omstandigheden geboren. Er was geen goed licht, geen water of zeep. Om het beddengoed te sparen lag de kraamvrouw niet in bed, maar op de grond in het stro. Pijnstillers bestonden nog niet; hooguit greep de aanstaande moeder naar de drank om de pijn te verminderen.

  Mythe

  Het is een bekende mythe dat vrouwen vroeger hun kinderen makkelijk even kregen, tussen het rooien van de aardappelen door. Die ‘natuurlijke’ bevallingen zouden zonder ingrijpen van buitenaf, vlot en bijna zonder pijn verlopen zijn. Niets is minder waar.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen