• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 11/2014

  Armenwetten van de negentiende eeuw

  Machtsstrijd om de armen

  Door: Paul van der Steen

  Wie mag de armen helpen: de staat of de kerk? Om deze machtsvraag streden liberalen en gelovigen in de negentiende eeuw. De kerken wonnen en het volk verkommerde.

  Een ‘dierlijk beschadigde’ hoge hoed. Een gescheurde jas. Een kapotte horlogeketting. En vooral de schande. Dat was de balans van een vechtpartij tussen enkele hooggeplaatste leden van de Leidse burgerij op 3 juni 1848. Plaats van handeling: het Huiszittenhuis, de instelling voor bedeling van de armen van Nederlands-hervormden huize.

  Een al langer slepend gevecht tussen Kerk en Staat was nu uitgelopen op een fysieke confrontatie. De diverse religieuze gemeenschappen in Leiden namen een groot deel van de armenzorg op zich, maar de kosten kwamen voor een belangrijk deel voor rekening van de gemeente. Die zag hoe deze bij het Huiszittenhuis, verreweg de grootste instelling, verhoudingsgewijs veel hoger opliepen dan bij de bedeling van andere gezindten, zoals de rooms-katholieke en de Joodse.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen