• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2001

  Archeologie misbruikt door politiek Europa

  Door: Theo Toebosch

  Archeologen in Israël trokken de velden in met de schop in de ene en de Bijbel in de andere hand. De opgraving van bijbelse plaatsen moest het nationale bewustzijn verhogen en de claims van kolonisten versterken. Maar ook de Europese Unie gebruikt archeologie om de lidstaten een gezamenlijke geschiedenis en identiteit te geven.

  ‘De seniele playboys van de wetenschap, die wroeten in de vuilnisbelten van de
  oudheid.’ Dat was volgens Ernest Hooton, in de jaren twintig, dertig en veertig van de vorige eeuw Dean of Anthropology aan Harvard, het beeld van archeologen bij het grote publiek. Dankzij Indiana Jones is het imago inmiddels verbeterd. Veel mensen vinden archeologie nu zelfs een leuke, spannende wetenschap – gesteld dat er iets te zien valt. Maar om nu te zeggen dat archeologie bijzonder relevant is voor wat in het heden gebeurt, nou nee. Vreemd is dat eigenlijk, constateerde Bruce Trigger ruim tien jaar geleden in zijn History of Archaeological Thought, want talloos zijn de voorbeelden van regeringen en machthebbers die archeologie politiek hebben gebruikt om hun denkbeelden en daden te verantwoorden en de wetenschap daardoor juist wel een grote relevantie gaven.

  Een van de landen waar archeologie en politiek veelvuldig hand in hand gaan is Israël. Op de Tempelberg in Jeruzalem is een islamitische organisatie bezig met werkzaamheden rond de al-Aqsa moskee en de Rotstempel. Israëli’s worden van de plek geweerd, wat voer is voor joodse complottheorieën: de moslims zouden willens en wetens bezig zijn de archeologische resten uit de tijd van David en Salomo te vernietigen. Of die op deze plek daadwerkelijk te vinden zijn is nooit bewezen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen