• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2000

  Anti-autoritair opvoeden

  'Het werd een onbeschrijflijke chaos'

  Door: Wietske Blokker

  Ze mogen met hun eigen poep spelen en elkaars piemeltje betasten. In de antiautoritaire crèches van begin jaren zeventig moeten kinderen zelf uitmaken wat goed voor hen is. Want alleen in vrijheid kan de nieuwe mens ontstaan. Het wordt een onbeschrijflijke chaos.

  In 1969 halen ze de voorpagina´s: groepen jonge ouders – meest studenten en kunstenaars – die hun kinderen anti-autoritair willen opvoeden. Vies en voos, egoïstisch en gemakzuchtig vinden de ouderen, en ook leeftijdgenoten, hen. Na 1975 hoor je nauwelijks meer iets over anti-autoritaire opvoeding en tegenwoordig wordt er alleen nog in negatieve zin aan gerefereerd.

  Ongetwijfeld zijn veel anti-autoritair opgevoede kinderen het slachtoffer geworden van een lamlendig laissez faire van hun hippe ouders die aan de drugs waren en zich door hun waas van verslaving niet druk konden maken om zoiets burgerlijks als opvoeding. Maar er zijn in de jaren zeventig ook ouders die serieus geloven in anti-autoritaire opvoedingsidealen en die ook proberen te verwezenlijken. Aan de vraag in hoeverre een anti-autoritaire opvoeding ook pedagogisch verantwoord is, komen ze zelden toe.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen