• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 4/2010

  Amsterdam behoed voor al te rigoureuze kaalslag

  Door: Doeko Bosscher

  ‘Amsterdam, die grote stad, die is gebouwd op palen. Als die stad eens ommeviel, wie zou dat betalen?’ Dit kinderrijmpje brengt de zorgen van de hoofdstad kernachtig onder woorden. Zonder de lange palen die rusten op de zandlagen diep onder het veen zakt alles weg in de blubber. Bouwen is dus ingewikkeld en duur.

  In Amsterdam op de helling beschrijft Herman de Liagre Böhl even boeiend als uitvoerig de worsteling – gedurende de twintigste eeuw – van Nederlands grootste stad om niet te verdrinken, zich uit te breiden en leefbaarder te worden. Wat hij ook laat zien is dat het moeras waarin de stad gebouwd is, zich soms tot diep in de bestuurlijke procedures uitstrekte.

  Naast de palen steunt Amsterdam, althans het Amsterdam van na de Eerste Wereldoorlog, ook op het ‘wethouderssocialisme’ van De Miranda en Wibaut. Voordat zij vaste voet kregen in het bestuur was er al het nodige verbeterd. De op speculatie gebaseerde ‘revolutiebouw’ van het laatste decennium van de negentiende eeuw werd door de Woningwet van 1901 aan banden gelegd. Daarna stonden de woningbouwverenigingen aan het roer.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen