Home Alias Paulus. De grondlegger van het chrisendom als geheim agent van Rome

Alias Paulus. De grondlegger van het chrisendom als geheim agent van Rome

  • Gepubliceerd op: 4 december 2002
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Anton van Hooff
  • 2 minuten leestijd

Dit is nu al de derde keer dit jaar dat deze ongodist moet getuigen van zijn geloof in Jezus. Op Goede Vrijdag mocht ik mij bij B & W verbazen over de bizarre theorie van Bob Smalhout: Jezus is van het kruis afgehaald en Hij is met Maria Magdalena naar India gevlucht, waar zij nog lang en gelukkig leefden. Een ander Jezus-sprookje wordt verteld door Francesco Carotta, volgens wie Jezus een religieuze reconstructie is van Julius Caesar.

        En nu beweert de jonge Groningse doctorandus Thijs Voskuilen dat Paulus als geheim agent van de Romeinen het christendom heeft bedacht om zijn broodheren willige onderdanen te bezorgen. Voskuilen haalt trouwens Carotta en diens Nederlandse profeet Thomas von der Dunk met instemming aan, niet beseffend dat Carotta’s mythe haaks staat op zijn eigen bedenksel. Inzake Jezus is nu eenmaal alles mogelijk, want de historische gegevens zijn schamel. Gelukkig hebben we over de realiteit van Jezus en het christendom het nuchtere getuigenis van de Romeinse buitenstaander Tacitus in Annales 15,44, een tekst die Voskuilen verzwijgt.
        Dat godsdienstwetenschapper Jan Bremmer Voskuilens scriptie als proeve van wetenschappelijke bekwaamheid heeft aanvaard, is nog wel te begrijpen. Maar alleen vuig winstbejag kan een gerenommeerde uitgever als Ambo ertoe hebben gebracht Voskuilens `literaire’ bewerking te publiceren. De lectuur van dit gedrocht van een drukwerk heeft mij een geestelijk Golgotha bezorgd.
        Gaat u maar na. De literaire vorm is die van een talkshow, die driehonderd pagina’s omvat – zo’n tien uur dialoog! De deelnemers citeren bladzijdenlang uit een baaierd van geschriften. Met andere woorden: zelfs in de vormgeving weet Voskuilen geen maat te houden. Al evenzeer mislukt is het tweede deel, een filmscenario voor The Last Gospel. Op elke bladzijde wordt geneukt, gepijpt, gemasturbeerd, gemoord, gevloekt, gemarteld en op andere manieren krampachtig gepoogd het onzinnige verhaal op te leuken.
        Mijn raad is: niet lezen, en vooral niet kopen. Voor wie het boek toch per ongeluk heeft gekocht of gekregen, is mijn onchristelijke advies: geef het weg aan uw grootste geheime vijand.

Anton van Hooff is classicus en hoofddocent klassieke geschiedenis aan de Universiteit van Nijmegen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Scène uit het grote offensief
Scène uit het grote offensief
Recensie

Blunders en rivaliteit kostten mensenlevens in de Slag om de Schelde

Dat Zeeland met de Slag om de Schelde het grootste Nederlandse slagveld werd in de Tweede Wereldoorlog had niet gehoeven. Het was anders gelopen als de Britse legeraanvoerder Bernard Montgomery minder eigengereid was geweest. Zijn rivaliteit met de geallieerde opperbevelhebber Dwight Eisenhower hielp ook niet mee, blijkt uit de documentaire Het grote offensief. De film...

Lees meer
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD
Recensie

Amsterdam leverde zijn Joden uit aan de Duitsers, concludeert het NIOD

Eerst waren er excuses van het Amsterdamse gemeentebestuur, pas daarna verscheen het bijbehorende onderzoek van het NIOD. Beide trekken dezelfde conclusie: de gemeente gaf volle medewerking aan het beleid van de Duitse bezetter om Amsterdam judenrein te maken. Maar waar burgemeester Femke Halsema koos voor het perspectief van de slachtoffers, staat het NIOD vooral stil...

Lees meer
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 
Nieuws

Atatürks secularisme putte uit Franse bronnen 

De beweging van de Jonge Turken, die zich aan het begin van het twintigste eeuw inzette voor de modernisering van het vaderland, liet zich door Franse ideeën inspireren. Dat laat historicus Remzi Çağatay Çakırlar zien in zijn proefschrift, waarop hij onlangs in Leiden promoveerde.  In 1925 gaf de intellectueel en Jonge Turk Abdullah Cevdet een...

Lees meer
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Speelfilm <i>Perla</i>: communisten ruïneren jong stel
Recensie

Speelfilm Perla: communisten ruïneren jong stel

We mogen denken dat we ons lot in eigen hand hebben, maar de speelfilm Perla dwingt tot bescheidenheid. Daarin ruïneert het communistische regime in Tsjechoslowakije het leven van een jong stel. Het drama opent met de inval in 1968 in Tsjechoslowakije door de legers van het Warschaupact. Daarna schakelt de film over naar 1981 in...

Lees meer