Home Alias Paulus. De grondlegger van het chrisendom als geheim agent van Rome

Alias Paulus. De grondlegger van het chrisendom als geheim agent van Rome

  • Gepubliceerd op: 4 december 2002
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Anton van Hooff

Dit is nu al de derde keer dit jaar dat deze ongodist moet getuigen van zijn geloof in Jezus. Op Goede Vrijdag mocht ik mij bij B & W verbazen over de bizarre theorie van Bob Smalhout: Jezus is van het kruis afgehaald en Hij is met Maria Magdalena naar India gevlucht, waar zij nog lang en gelukkig leefden. Een ander Jezus-sprookje wordt verteld door Francesco Carotta, volgens wie Jezus een religieuze reconstructie is van Julius Caesar.

        En nu beweert de jonge Groningse doctorandus Thijs Voskuilen dat Paulus als geheim agent van de Romeinen het christendom heeft bedacht om zijn broodheren willige onderdanen te bezorgen. Voskuilen haalt trouwens Carotta en diens Nederlandse profeet Thomas von der Dunk met instemming aan, niet beseffend dat Carotta’s mythe haaks staat op zijn eigen bedenksel. Inzake Jezus is nu eenmaal alles mogelijk, want de historische gegevens zijn schamel. Gelukkig hebben we over de realiteit van Jezus en het christendom het nuchtere getuigenis van de Romeinse buitenstaander Tacitus in Annales 15,44, een tekst die Voskuilen verzwijgt.
        Dat godsdienstwetenschapper Jan Bremmer Voskuilens scriptie als proeve van wetenschappelijke bekwaamheid heeft aanvaard, is nog wel te begrijpen. Maar alleen vuig winstbejag kan een gerenommeerde uitgever als Ambo ertoe hebben gebracht Voskuilens `literaire’ bewerking te publiceren. De lectuur van dit gedrocht van een drukwerk heeft mij een geestelijk Golgotha bezorgd.
        Gaat u maar na. De literaire vorm is die van een talkshow, die driehonderd pagina’s omvat – zo’n tien uur dialoog! De deelnemers citeren bladzijdenlang uit een baaierd van geschriften. Met andere woorden: zelfs in de vormgeving weet Voskuilen geen maat te houden. Al evenzeer mislukt is het tweede deel, een filmscenario voor The Last Gospel. Op elke bladzijde wordt geneukt, gepijpt, gemasturbeerd, gemoord, gevloekt, gemarteld en op andere manieren krampachtig gepoogd het onzinnige verhaal op te leuken.
        Mijn raad is: niet lezen, en vooral niet kopen. Voor wie het boek toch per ongeluk heeft gekocht of gekregen, is mijn onchristelijke advies: geef het weg aan uw grootste geheime vijand.

Anton van Hooff is classicus en hoofddocent klassieke geschiedenis aan de Universiteit van Nijmegen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.