Home Alias Paulus. De grondlegger van het chrisendom als geheim agent van Rome

Alias Paulus. De grondlegger van het chrisendom als geheim agent van Rome

  • Gepubliceerd op: 4 december 2002
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Anton van Hooff
  • 2 minuten leestijd

Dit is nu al de derde keer dit jaar dat deze ongodist moet getuigen van zijn geloof in Jezus. Op Goede Vrijdag mocht ik mij bij B & W verbazen over de bizarre theorie van Bob Smalhout: Jezus is van het kruis afgehaald en Hij is met Maria Magdalena naar India gevlucht, waar zij nog lang en gelukkig leefden. Een ander Jezus-sprookje wordt verteld door Francesco Carotta, volgens wie Jezus een religieuze reconstructie is van Julius Caesar.

        En nu beweert de jonge Groningse doctorandus Thijs Voskuilen dat Paulus als geheim agent van de Romeinen het christendom heeft bedacht om zijn broodheren willige onderdanen te bezorgen. Voskuilen haalt trouwens Carotta en diens Nederlandse profeet Thomas von der Dunk met instemming aan, niet beseffend dat Carotta’s mythe haaks staat op zijn eigen bedenksel. Inzake Jezus is nu eenmaal alles mogelijk, want de historische gegevens zijn schamel. Gelukkig hebben we over de realiteit van Jezus en het christendom het nuchtere getuigenis van de Romeinse buitenstaander Tacitus in Annales 15,44, een tekst die Voskuilen verzwijgt.
        Dat godsdienstwetenschapper Jan Bremmer Voskuilens scriptie als proeve van wetenschappelijke bekwaamheid heeft aanvaard, is nog wel te begrijpen. Maar alleen vuig winstbejag kan een gerenommeerde uitgever als Ambo ertoe hebben gebracht Voskuilens `literaire’ bewerking te publiceren. De lectuur van dit gedrocht van een drukwerk heeft mij een geestelijk Golgotha bezorgd.
        Gaat u maar na. De literaire vorm is die van een talkshow, die driehonderd pagina’s omvat – zo’n tien uur dialoog! De deelnemers citeren bladzijdenlang uit een baaierd van geschriften. Met andere woorden: zelfs in de vormgeving weet Voskuilen geen maat te houden. Al evenzeer mislukt is het tweede deel, een filmscenario voor The Last Gospel. Op elke bladzijde wordt geneukt, gepijpt, gemasturbeerd, gemoord, gevloekt, gemarteld en op andere manieren krampachtig gepoogd het onzinnige verhaal op te leuken.
        Mijn raad is: niet lezen, en vooral niet kopen. Voor wie het boek toch per ongeluk heeft gekocht of gekregen, is mijn onchristelijke advies: geef het weg aan uw grootste geheime vijand.

Anton van Hooff is classicus en hoofddocent klassieke geschiedenis aan de Universiteit van Nijmegen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
Interview

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’

Honderden Syrische alawieten zijn afgelopen week gedood door aanhangers van de nieuwe regering. Alawieten worden geassocieerd met het gevallen Assad-regime. Volgens hoogleraar Maurits Berger (Universiteit Leiden) is dat niet terecht. ‘Assad is alawiet, maar hij ziet zichzelf vooral als een Syriër, een Arabier.’ Wie zijn de alawieten? ‘Het alawitische geloof is een vertakking binnen het...

Lees meer
Welkom bij HN Actueel
Welkom bij HN Actueel
Artikel

Welkom bij HN Actueel

Veel van wat er dagelijks in de wereld gebeurt, is te duiden vanuit het verleden. Met HN Actueel krijgt u wekelijks een selectie van relevante artikelen in uw inbox én leest u onbeperkt alle verhalen op onze website. Hieronder vindt u een aantal artikelen om kennis te maken met onze fascinerende geschiedenisverhalen. Meer lezen? Kijk dan eens...

Lees meer
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Beeldessay

Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi

Politici dragen vaak een politieke boodschap uit met hun kledingkeuze. Van het eenvoudige Mao-uniform tot de traditionele Indiase kleren van Gandhi. Veel leiders die aan de macht kwamen door een militaire coup bleven hun uniform dragen. De Oegandese dictator Idi Amin vertoonde zich in het openbaar vrijwel altijd in zijn uniform, inclusief enorme verzameling lintjes....

Lees meer
Koffie zou de Engelse man verslappen
Koffie zou de Engelse man verslappen
Nieuws

Koffie zou de Engelse man verslappen

Engelse mannen waren rond 1675 helemaal ontspoord, vonden critici. Ze verzaakten zelfs hun belangrijkste taak: kinderen verwekken. Omdat ze verslingerd waren aan koffie. Engelsen waren zo druk met koffiedrinken, dat ze hun studies verwaarloosden en vergaten om toezicht te houden op hun bedienden, zodat die straffeloos konden luieren en bedriegen. Daarvoor waarschuwde de anonieme auteur...

Lees meer