Het Historisch Museum Rotterdam heeft als eerste museum in Nederland een wijkconservator aangesteld. Cultureel antropologe Margareth Wallée gaat in de grotendeels allochtone Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid op zoek naar verhalen en spullen die de geschiedenis van de buurt vertellen.
Als cultuurscout voor de Rotterdamse Kunststichting is Wallée al ruim zes jaar in verschillende wijken in Rotterdam Zuid verantwoordelijk voor het oppikken van kunstzinnig talent uit achterstandswijken. Hierdoor heeft zij veel contacten opgedaan in de Afrikaanderwijk. Bovendien komt ze zelf uit Curaçao, wat het contact met allochtone groepen makkelijker maakt.
Wallée maakt momenteel vooral gebruik van haar wijdverbreide contacten in de wijk, zoals een vrouwenklas die Nederlandse les volgt. In workshops bespreekt ze met deze bewoners hun persoonlijke geschiedenis. ‘Uiteindelijk probeer ik te achterhalen of ze in het bezit zijn van objecten die wij kunnen gebruiken,’ zegt Wallée. Zo kan een verhaal van de groentewinkel van een Turkse migrant ertoe leiden dat er spullen uit die winkel, of foto’s daarvan aan de collectie worden toegevoegd.
Museumdirecteur Hans Walgenbach: ‘Het is belangrijk dat alle Rotterdammers zich in ons museum kunnen herkennen.’ Waar het project toe zal leiden, weet hij nog niet. ‘Misschien blijken materiële stukken het belangrijkst, maar het kan ook dat we ons gaan concentreren op het verzamelen van bijvoorbeeld verhalen.’ Wel weet Wallée dat het geen ‘gebruiksvoorwerpen op een rijtje’ zullen worden. ‘Het zal gaan om zaken die mensen aan hun nageslacht willen laten zien.’
Dit artikel is exclusief voor abonnees