Home Website: Surfen door Vaticaanstad

Website: Surfen door Vaticaanstad

  • Gepubliceerd op: 15 december 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Maarten Muns

Dit jaar zijn in Nederland opnieuw kerken gesloten. Zowel katholieke als protestantse kerkgemeenschappen hebben moeite het hoofd boven water te houden. Toch blijft het christendom velen fascineren. Boeken en documentaires over christelijke geschiedenis en complotten waarin het Vaticaan de hoofdrol speelt, zijn nog altijd mateloos populair.


Net als Vaticaanstad zelf is ook de website ervan indrukwekkend. De site is niet in het Nederlands beschikbaar, maar wel in de zes grote wereldtalen. De pauselijke website is schitterend vormgegeven. De site is deels een toeristische gids, deels een middel om te communiceren met katholieken en andere volgelingen over de hele wereld. Ten behoeve van dat laatste is er een archief met pauselijke decreten en zaligverklaringen te vinden, en kan de bezoeker live luisteren naar ‘Radio Vaticaan’.

De onderdelen van de website die zich vooral op de toeristische bezoeker richten zijn wellicht interessanter. Hier is bijvoorbeeld een prachtige geïllustreerde gids voor het Vaticaans Museum te vinden. Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van het pausdom is er een uitgebreide afdeling met ‘geheime archieven’, het zogenoemde ‘Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum’. Bezoekers kunnen een aardige virtuele wandeling door de archieven maken, waarbij onder andere de vele fresco’s en zegels in 3D te bewonderen zijn. Enkele documenten uit het geheime archief zijn digitaal beschikbaar gemaakt, zoals stukken over het proces tegen Galileo Galileï. Kennis van (kerkelijk) Latijn is daarvoor helaas vereist.

Voor wie de pracht en praal van het Vaticaan wil bekijken zonder naar Rome te reizen, is deze website een prima plek. Maar ook bezoekers die specifieke informatie over het rooms-katholieke geloof zoeken, hebben aan deze site een waardevolle informatiebron.

Op de website van het Nederlands Bijbelgenootschap is alles te vinden over de Heilige Schrift. Op deze website legt het Bijbelgenootschap in toegankelijke taal uit wat de Bijbel is en op welke manier dit boek in het leven van mensen van betekenis kan zijn. De site is sober van vormgeving, zoals past bij een van origine gereformeerde stichting. Er is vooral veel informatie te vinden over diverse projecten om de Bijbel wereldwijd te promoten.

Interessanter dan de homepage van het Bijbelgenootschap zijn de diverse zustersites die het genootschap onderhoudt. Zo is de website Rondom de Bijbel gewijd aan de ontstaansgeschiedenis van de Bijbel, maar ook aan de ‘apocriefe’ – de niet officieel erkende – teksten, zoals de wereldberoemde Dode-Zeerollen. Verder is er aandacht voor tekstkritiek, zowel moderne als uit vroegere tijden. Erg interessant voor degenen die meer willen weten over de historische en theologische achtergronden van het Heilige Boek.

De missie van het Bijbelgenootschap is bijbels verkopen, dus de tekst van de Statenvertaling is niet te vinden op de website. Daarvoor kunnen geïnteresseerden terecht op de site Statenvertaling.net. Een aardig vormgegeven site met de originele tekst van alle Bijbelboeken, inclusief de apocriefe. Ook is er een editie met kanttekeningen beschikbaar, voor wie dieper in de tekst wil duiken. De site heeft een handige zoekfunctie; zo is het mogelijk snel een Bijbelvers na te zoeken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.