• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2003

  Vrouwen in de jaren vijftig

  ‘Wat moet een meisje nou op de universiteit?’

  Door: Eva Rensman

  Een goede huisvrouw bleef thuis en zorgde voor het gezin. Dat hoorde nu eenmaal zo, vonden bijna alle Nederlanders in de jaren vijftig. 'Dat getrouwde vrouwen konden werken, kwam niet bij mensen op.' 

  Moeders zaten om vier uur met een kopje thee op de kinderen te wachten; vaders gingen met een broodtrommeltje achter op de fiets naar de zaak; op zaterdagavond zaten de kinderen met pasgewassen haren naar de radio te luisteren en 'geluk was nog heel gewoon'. Als er iets symbool staat voor de jaren vijftig, dan is het wel het gezin. Vrijwel alle getrouwde Nederlandse vrouwen waren in de jaren vijftig huisvrouw. Dat gold niet alleen voor vrouwen met kinderen, maar ook voor vrouwen die geen kinderen hadden of wier kinderen al het huis uit waren.

  Hilda Verwey-Jonker (1908-2004) was in de jaren vijftig een uitzondering. Ze was moeder van vier kinderen, maar had daarnaast een fulltime carrière: ze was gemeenteraadslid voor de SDAP en vanaf 1946 voor de PvdA in Eindhoven, lid van de Eerste Kamer, lid van de Sociaal-Economische Raad (SER) en van verschillende andere adviescommissies; ze publiceerde als sociologe over uiteenlopende onderwerpen en hield veel lezingen. In al die functies zette ze zich in voor de emancipatie van de vrouw. Met wisselend succes, vindt ze zelf. 'Al met al denk ik, dat ik niet zo erg veel heb kunnen bereiken maar ergens wel weggetjes heb gebaand,' schrijft ze in haar autobiografie Er moet een vrouw in.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen