• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/1996

  Tweede Kamer haalt onvoldoende voor proefwerk geschiedenis

  'Willem van Oranje in 1600-zoveel bij Dokkum vermoord'

  Door: Eva Rensman en Werner Bossmann

  Openbare bestuurders en politici moeten op de hoogte zijn van ons nationale verleden. Want wie het land wil besturen moet de identiteit ervan kennen. Dat zei onlangs, R.J. de Wit, oud-commissaris der Koningin van Noord Holland. Een mooie gedachte, maar is zij ook reëel? Van politici wordt immers gezegd dat zij steeds meer lijken op technocratische bestuursmachines. Dag in, dag uit zijn ze in de weer met stapels ambtelijke stukken en rapporten. Tijd voor een goed boek schijnen ze niet te hebben.

  Wil je je eigen historische kennis testen? Doe het proefwerk dat we voorlegden aan de kamerleden. Klik hier voor de vragen.


  Om de historische kennis van de Nederlandse top-politici te toetsen legde het Historisch Nieuwsblad een lijst met vijftien vragen voor aan de leden van de Tweede Kamer. Gevraagd werd naar belangrijke jaartallen en gebeurtenissen uit onze vaderlandse geschiedenis. Bijzondere aandacht was er voor de parlementaire geschiedenis, waarover zes vragen gingen.

  Ook werden er enkele inzicht-vragen gesteld, bijvoorbeeld naar het aantal Nederlandse vrijwilligers bij de Waffen SS of naar de politieke invloed van de CPN vlak na de oorlog. In het totaal belde de redactie met 100 Tweede Kamerleden. 66 deden met plezier mee, 34 haakten af, omdat ze geen tijd hadden, principieel tegen enquêtes waren of gewoon niet durfden.
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen