• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2010

  Thorbecke: Romantisch liberaal

  Door: Maurice Blessing

  Johan Rudolf Thorbecke heeft een haast onuitroeibaar saai imago. Maar zijn verdiensten worden algemeen erkend. Door zijn grondwetswijziging werd Nederland in 1848 een liberaal-constitutionele monarchie met een strikte scheiding tussen Kerk en Staat. Een moderne rechtsstaat moest het iedereen mogelijk maken zich te ontwikkelen. Zijn inspiratie haalde Thorbecke uit Duitse idealistische filosofie.

  Willem Frederik en Christine Regina Thorbecke hebben van hun oudste zoon niet eerder een brief ontvangen die zo overloopt van liefde, bezieling en hartstocht. Ze zijn dodelijk ongerust. ‘Ik schrijf mijn hart uit, beste ouders,’ aldus een 22-jarige Johan Rudolf vanuit Dresden, waar hij in 1821 voor studie verblijft. ‘Ik weet, gij hoort mij met geduld en liefde aan. Daarom wil ik u ook niet verbergen, dat mij van tijd tot tijd een naamloos verlangen naar de liefde overvalt en de innige wens geheel overmeestert, mij met mijn gehele wezen in haar wellen te storten en af te koelen.’

  Johan Rudolf Torbecke is in het Florence aan de Elbe in de greep geraakt van de Duitse Romantiek, zoveel wordt zijn diep geschokte ouders wel duidelijk. ‘Het leven komt mij nu en dan voor als een wijde zee, vol van klippen, ondiepten en stormen, waarop de puinhopen en brokken van één grote geest als mensen ronddrijven.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen