Home Noren ruziën over Vikingschepen

Noren ruziën over Vikingschepen

  • Gepubliceerd op: 27 april 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Windy Kester

Al tien jaar lang discussiëren politici en wetenschappers in Noorwegen over de verhuizing van ’s werelds bestbewaarde Vikingschepen. Het huidige museum biedt niet genoeg ruimte aan de grote aantallen bezoekers, maar verhuizen is duur en betekent een groot risico voor de schepen.

Momenteel liggen de twee schepen in het Vikingskiphuset op een schiereiland in de Oslofjord. De Universiteit van Oslo, eigenaar, wil dat de schepen een plek krijgen in een nieuw te bouwen museumkwartier in het centrum van de Noorse hoofdstad. De meningen over dit plan zijn echter verdeeld.

‘Verhuizen is absoluut noodzakelijk,’ meent archeoloog en museumdirecteur Egil Mikkelsen. Het huidige Vikingskiphuset stamt uit de jaren twintig van de vorige eeuw. ‘Het binnenklimaat is niet goed voor de schepen en de veiligheid van zowel collectie als bezoekers kan niet worden gewaarborgd.’ Het gebouw is berekend op ongeveer 50.000 bezoekers per jaar. De schepen trekken jaarlijks echter 400.000 bezoekers.

Een ander probleem is dat de huidige ruimte geen plaats biedt aan de rest van de Vikingcollectie. Deze ligt momenteel kilometers verderop in een ander museum. ‘We willen de hele collectie graag op één plek als een samenhangend verhaal laten zien. Dat kan alleen door te verhuizen naar nieuwbouw,’ aldus Mikkelsen.

Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Onderzoek wijst uit dat het niet zeker is dat de twee schepen het transport overleven. Men vreest dat de nationale schatten bij verplaatsing tot stof zullen verpulveren. Onafhankelijke onderzoekers komen met verschillende conclusies over de mogelijkheden en risco’s.

Daarnaast vrezen veel politici dat verhuizing te duur wordt. De kosten worden geraamd op tientallen miljoenen euro’s, gefinancierd uit publieke middelen. Opvallend is dat alle representanten van Oslo in het parlement, ongeacht hun partij, aangeven vóór verhuizen te zijn. Voor de hoofdstad is het nieuwe museumkwartier immers een prestigeproject. Maar politici uit de andere districten willen er niet aan.
Wetenschapsminister Tora Aasland wil daarom eerst nog meer informatie inwinnen over de voors en tegens. Verwacht wordt dat de regering na de zomer beslist wat er met de schepen gaat gebeuren.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.