Home Nog steeds ruzie over Gibraltar

Nog steeds ruzie over Gibraltar

  • Gepubliceerd op: 28 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Gijs Versteegen
  • 2 minuten leestijd

Nog steeds ruziën Spanje en Engeland over Gibraltar, dat in 1704 in Britse handen kwam. Het bezoek van prinses Anne aan de rots leidde tot boosheid onder de Spanjaarden.

door Gijs Versteegen/ Madrid

Driehonderd jaar later zit het de Spanjaarden nog steeds dwars: na een mislukte aanval op Barcelona in 1704 zakten 55 Nederlandse en Britse oorlogsschepen tijdens de Spaanse successieoorlog af naar het zuidelijkste puntje van Spanje. Daar viel de vloot onder leiding van admiraal Rooke de Spaanse rots Gibraltar aan. Met hevig kanongeschut kreeg de oorlogsvloot de zestig Spaanse soldaten en een paar honderd gewapende vrijwilligers op de knieën. Met het Verdrag van Utrecht In 1713 werd Gibraltar officieel afgestaan aan de Britten. ‘La Roca’ werd ‘The Rock’.

Toen begin 2004 bekend werd dat de Britse prinses Anne Gibraltar zou bezoeken, wekte dat de toorn van de toenmalige Spaanse president José María Aznar. De president liet boos weten dat de Spanjaarden geen zin meer hadden om mee te doen met een tentoonstelling over de Vrede van Londen, die vierhonderd jaar geleden was getekend tussen Engeland en Spanje.

Prinses Anne besloot toch naar ‘the Rock’ te vertrekken. Inmiddels had in Spanje een regeringswisseling plaatsgevonden, maar ook de kersverse regering onder leiding van Zapatero was niet blij met het bezoek. ‘De feestelijkheden treffen een gevoelige plek bij het Spaanse volk,’ reageerde het ministerie van Buitenlandse Zaken. De conservatieve krant ABC omschreef de het feest als ‘de driehonderdste verjaardag van de bezetting van Gibraltar door zeerovers’.

De Engelse regering probeerde Spanje te sussen. Londen verklaarde dat Anne helemaal niet vanwege de feestelijkheden naar Gibraltar vertrok; het zou slechts een toevallige samenloop van omstandigheden zijn. En zo kwam Anne uiteindelijk op Gibraltar aan, gekleed in een roze mantelpak, getooid met fuchsiakleurige hoed. Op het vliegveld werd ze ontvangen met een salvo van kanongeschut.

De bewoners van Gibraltar konden er niet warm voor lopen. Niet omdat zij voorstanders zijn van Spaanse soevereiniteit. Integendeel, het bezoek van prinses Anne was hun eigenlijk te min. Minstens de koningin of prins Charles had moeten komen; dat had nog meer kwaad bloed gezet bij hun Spaanse buren en was daarom veel leuker geweest.

Slechts een handjevol bewoners kwam de prinses begroeten. Anne, op haar beurt, ging niet naar de officiële herdenking op 4 augustus. Dat leek een troost voor Spanje. Maar toen bij die plechtigheid wel de Engelse minister van Defensie verscheen, laaide de boosheid bij de Spaanse regering toch weer op.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Moeder en kind in Noord-Hollandse dracht
Moeder en kind in Noord-Hollandse dracht
Nieuws

Zeventiende-eeuwse jongen kreeg Staten-Generaal als peetouder

In 1668 kreeg een baby, de zoon van de graaf en gravin van Bentheim, een opmerkelijke voornaam. Het jongetje werd ‘Statius’ gedoopt, een afgeleide van het woord ‘Staten’. De Staten-Generaal van de Nederlandse Republiek waren namelijk peetouder van het kind. En zij hadden om die naam gevraagd.  Het was een opmerkelijke gang van zaken, want...

Lees meer
Onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt
Onthoofding van Johan van Oldenbarnevelt
Interview

‘Met Mark Rutte zocht ik naar de resten van Van Oldenbarnevelt’ 

Ronald van Raak ging op onderzoek onder het Binnenhof. Hij vertelt over zijn historische sensatie: ‘In mijn goede pak kroop ik door het stof.’ Kent u de historische sensatie, zoals door Johan Huizinga omschreven?  ‘Die heb ik zeker ervaren tijdens een koude januarinacht in 2019, het hagelde, toen ik met Mark Rutte afdaalde in de...

Lees meer
Lída Baarová, Gustav Fröhlich en Joseph Goebbels
Lída Baarová, Gustav Fröhlich en Joseph Goebbels
Artikel

Lída Baarová: de onmogelijke liefde van Joseph Goebbels 

Rijkspropagandaminister Joseph Goebbels raakt zo verliefd op de Tsjechische actrice Lída Baarová dat hij er met haar vandoor wil. Het komt er niet van, en Baarová betaalt een hoge prijs voor de affaire. ‘Geen van mijn films is zo dramatisch geweest als mijn leven.’  Haar moeder pusht Lída (1914-2000) en haar zus Zorka Janů al...

Lees meer
Allegorie Willem I
Allegorie Willem I
Beeldessay

Het regent koninklijke lintjes, een onderscheiding die Willem I invoerde

Koning Willem I doet zijn best het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden op te stoten in de vaart der volkeren. Toch verliest hij de helft van zijn land. Op 30 november 1813 landt Willem Frederik van Oranje na een ballingschap van 19 jaar op het strand van Scheveningen. Twee dagen later wordt hij uitgeroepen tot soeverein...

Lees meer