• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  woensdag 24 februari 2021

  ‘Nederlandse kolonel niet betrokken bij Bouterse-coup’

  Door: Geertje Dekkers

  In februari vroeg de Tweede Kamer de regering archiefstukken vrij te geven over mogelijke Nederlandse bemoeienis met de militaire coup in Suriname van 1980. Onderzoeker Ellen de Vries bekeek veel archiefstukken en zag geen aanwijzingen voor Nederlands ingrijpen.

  Al ruim veertig jaar gaan er geruchten dat Desi Bouterse en andere Surinaamse militairen bij hun staatsgreep Nederlandse hulp kregen, in het bijzonder van kolonel Hans Valk, ook al pleitte een onderzoekscommissie onder leiding van rechter Bart Pronk hem in 1984 en 1985 vrij. Valk leidde een missie die na de Surinaamse onafhankelijk in 1975 hielp een krijgsmacht op te bouwen. Om duidelijkheid te krijgen over zijn rol, willen Kamerleden dat geheime documenten uit het Nationaal Archief openbaar worden, waaronder de bijlagen bij het rapport van de commissie Pronk.

  Geen harde aanwijzingen

  Onderzoeker Ellen de Vries bekeek de informatie al voor haar boek Hans Valk. Over een Nederlandse kolonel en de coup in Suriname (1980) dat recent verscheen (Walburgpers 320 p. € 24,95). Ze vond daarin geen overtuigend bewijs voor zijn betrokkenheid: ‘Valk heeft voor de coup een paar keer gezegd dat er iets moest gebeuren in Suriname, want het was in het leger een chaos geworden. Voor sommigen was het verleidelijk die woorden te interpreteren als een aansporing om een coup te plegen. En achteraf is Valk met de militairen gaan praten en heeft hij hun aangeraden snel een formateur te benoemen. Terwijl Den Haag hem had opgedragen geen politieke uitspraken te doen.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen