Home Mulder: Arron

Mulder: Arron

  • Gepubliceerd op: 8 januari 2001
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Gerard Mulder
  • 2 minuten leestijd

We hebben weken van herdenkingen achter de rug. Een kwart eeuw geleden kaapten Molukkers voor het eerst een trein (de herdenking van de tweede treinkaping hebben we er meteen maar aangeplakt). Eveneens een kwart eeuw geleden werd Suriname onafhankelijk. Toevallig – of misschien juist niet – stierf ten tijde van die herdenking de eerste premier van het onafhankelijke Suriname, Henck Arron, in Nederland.

        ‘Herdenken’ is feitelijk een neutrale term. Opnieuw denken aan iets of iemand uit het verleden houdt niet meteen een waardeoordeel in over die/datgene waaraan wordt teruggedacht. Kleur krijgt de herdenking pas door de context waarin de herdenkers de gebeurtenissen van destijds plaatsen. Blijkbaar is die kleur per definitie positief, zoals de recente aanleidingen tot herdenken ons lijken te leren..
        Van Nederlandse kant was de herdenking van de Molukse kapingen en gijzelingen in woord, geschrift en beeld wel erg lankmoedig jegens de betrokken Molukkers. In het middelpunt stonden eerder de echte of vermeende fouten in het optreden van de toenmalige regering. Vertaald in hedendaagse politiek komt dat goed uit, want de betrekkingen tussen Nederland en Molukkers in Nederland blijven fragiel. Toch schaamde ik mij plaatsvervangend voor het gebrek aan aandacht voor de onschuldige slachtoffers, niet alleen voor de dode, maar ook voor de levende.
        Nog groter was mijn verbazing over de stampvolle Mozes en Aäronkerk in Amsterdam, waar de overleden oud-premier Arron werd herdacht. In verscheidene televisieprogramma’s kwamen Surinamers aan het woord die in lofprijzingen uitbarstten. ‘Hij leidde ons volk naar de onafhankelijkheid’, zei de een, ‘Hij was een vader voor ons’, zei een ander. Ze zijn vergeten hoe weinig vertrouwen ze in 1975 hadden in diezelfde Arron en de door hem gepropageerde onafhankelijkheid. Daarom vertrok een derde deel van het Surinaamse volk naar Nederland zodra Arron aankondigde Suriname op eigen benen te willen zetten. En daardoor kon die kerk in Amsterdam nu zo vol met Surinamers zitten.
        Als ze er nu hadden gezeten uit dankbaarheid voor het feit dat hun wantrouwen jegens Arron onterecht was gebleken, kon ik het nog begrijpen. Maar er is juist dát gebeurd wat de vertrekkende Surinamers vreesden: in vijf jaar leidde premier Arron het land naar de afgrond. Of dit uitsluitend zijn schuld was, betwijfel ik, maar dat doet niet ter zake. Onder zijn bewind verviel Suriname dermate in stagnatie en corruptie dat het volk de staatsgreep van de zestien sergeants onder Desi Bouterse in 1980 begroette als een bevrijding. Het nieuwe regime beloofde de Augias-stal die Arron had achtergelaten, te reinigen, maar faalde volledig.
        Misschien dat de rotzooi die Bouterse ervan maakte, de era-Arron achteraf een weemoedige uitstraling geeft. Dat is de manier waarop mythen ontstaan. Geschiedenis is in de herinnering van de meeste mensen een aaneenschakeling van mythen. Aan de geschiedschrijvers is de taak de mythen te ontzenuwen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Beatrice de Graaf
Beatrice de Graaf
Column

Zo banaal zag Hitler eruit in close-up 

Beatrice de Graaf breekt een lans voor de beeldbiografie. 'Het levert een ander effect op dan filmpjes op het internet.'

Lees meer
Kinderen vieren de onafhankelijkheid van Oostenrijk op een oude Sovjettank
Kinderen vieren de onafhankelijkheid van Oostenrijk op een oude Sovjettank
Artikel

Oostenrijk laveert sinds 1955 tussen het Oosten en het Westen  

Na de Tweede Wereldoorlog werd Oostenrijk verdeeld in bezettingszones. In 1955 vertrokken de buitenlandse troepen en kreeg het zijn onafhankelijkheid terug. Het land bleef neutraal en taalde nooit naar een lidmaatschap van de NAVO of het Warschaupact.   Nog geen twee weken nadat de troepen van Jozef Stalin de nationaal-socialisten uit Wenen verjoegen, had Oostenrijk een...

Lees meer
De heckrund was een Arisch fantasiedier 
De heckrund was een Arisch fantasiedier 
Artikel

De heckrund was een Arisch fantasiedier 

Ooit leefde in Europa de auroch, een uitgestorven oerrund. Nazi-topman Hermann Göring wilde het terugfokken, zodat de Duitsers er als echte Germanen op konden jagen. De opdracht daarvoor ging naar zoöloog Lutz Heck, die een ‘heckrund’ in elkaar knutselde.  Nu zouden ze toch wat beleven… Op Schorfheide in Brandenburg waande Hitlers tweede man Hermann Göring...

Lees meer
Hoogmoedige Chamberlain dacht dat hij met Hitler kon onderhandelen. Trump lijkt daarin op hem
Hoogmoedige Chamberlain dacht dat hij met Hitler kon onderhandelen. Trump lijkt daarin op hem
Artikel

Hoogmoedige Chamberlain dacht dat hij met Hitler kon onderhandelen. Trump lijkt daarin op hem

Neville Chamberlain dacht dat hij vrede kon kopen door Tsjecho-Slowakije uit te leveren aan Hitler. Hij was niet alleen naïef, maar ook hoogmoedig. Na een lange en succesvolle carrière in de Britse politiek negeerde Chamberlain de adviezen van anderen. Is Donald Trump de nieuwe Neville Chamberlain? De Britse krant The Guardian en andere media wierpen...

Lees meer