• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  donderdag 29 april 2021

  ‘Maak een beeldarchief met gevoelige karikaturen’

  Kees Ribbens over historisch beeldbesef

  Door: Teun Willemse

  De Volkskrant ging door het stof na het plaatsen van een karikaturale illustratie van Maurice de Hond, die deed denken aan antisemitische propaganda uit het verleden. Volgens de krant ontbrak het de redactie aan ‘historisch besef om de overeenkomst te zien’. Volgens NIOD-onderzoeker Kees Ribbens zou een archief met historische propagandabeelden bij kunnen dragen aan het historisch beeldbesef in Nederland.

  Ribbens, NIOD-onderzoeker en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, denkt dat het gebrek aan historisch besef in dit geval oprecht was. ‘Dat redacties deze beeldassociaties niet hebben, lijkt me echter geen heuglijke ontwikkeling. Het doet vermoeden dat er iets expliciets bij een karikatuur moet staan om het herkenbaar te maken, zoals een Jodenster’.

  Weten mensen genoeg van antisemitische propaganda om dit soort vergelijkingen te vermijden?

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen