Home LESSEN: ebola

LESSEN: ebola

  • Gepubliceerd op: 29 oktober 2014
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Alies Pegtel
  • 3 minuten leestijd

Nu het ebolavirus de VS en Spanje heeft bereikt, zwellen de waarschuwingen aan over de risico’s op wereldwijde besmetting. Annet Mooij, auteur van Van pest tot aids. Vijf eeuwen besmettelijke ziekten in Amsterdam, volgt de berichtgeving over de eboladreiging met bijzondere belangstelling. ‘Zodra er epidemische ziektes opduiken, zoals een aantal jaren geleden de Mexicaanse griep en sars, zie je eenzelfde emotionele reactie. Hoewel we weten dat het helemaal niet zo makkelijk is om een virus als ebola over te dragen, begeeft de ratio het. Besmettelijke ziekten zijn angstaanjagende verschijnselen die een oud collectief onderbewustzijn aanspreken. Een onredelijke vrees voor gevaar vlamt op, niet gebaseerd op moderne medische kennis of feiten.

Ebola heeft tot nu toe een paar duizend slachtoffers gemaakt. Een schijntje vergeleken met de honderdduizenden Afrikanen die jaarlijks sterven aan malaria. Maar aan malaria zijn we gewend; de ziekte is niet besmettelijk, en is geen bedreiging voor het Westen. De potentiële dreiging van een epidemische ziekte als ebola geeft het gevoel dat we de controle kunnen verliezen. Dit boezemt een diepgewortelde collectieve angst in, die wordt gevoed door de media, die ons nauwkeurig op de hoogte houden van alle ziektegevallen wereldwijd.

Autoriteiten gaan mee in de ziektehypes, omdat ze doodsbang zijn om fouten te maken. Ten tijde van de Mexicaanse griep kocht de overheid preventief miljoenen vaccins in. Achteraf bleken deze helemaal niet nodig en was het gevaar schromelijk overschat. Hetzelfde gold voor de angst voor het aidsvirus, die begin jaren tachtig opkwam. Aanvankelijk vreesde men dat iedereen zomaar aids zou kunnen oplopen door onbeschermd seksueel contact. Pas later bleek dat het virus in Europa vooral beperkt bleef tot homoseksuelen. In Afrika is dit helaas anders gelopen.
 

Een onredelijke vrees voor gevaar vlamt op

Besmettelijke ziektes komen en gaan in golven. In de negentiende eeuw heersten er cholera en tbc. De veertiende eeuw was de eeuw van de pest. De zwarte dood kwam uit het Oosten, en werd overgebracht door ratten en vlooien. Destijds werd die connectie natuurlijk niet gelegd. De pest werd beschouwd als een straf van God. In Europa is naar schatting een kwart van de bevolking aan de pest gestorven. Zoals dat meestal gaat met ziekten, werden de armen het zwaarst getroffen. Van besmettelijkheid had men geen weet. Mensen sliepen vaak met z’n tienen op elkaar gepakt onder beroerde hygiënische omstandigheden in kleine ruimtes. Het uitroken van huizen om de pest te verdrijven had geen enkele zin.

Bij de verspreiding van het ebolavirus speelt sterk mee hoe de Afrikaanse bevolking tegen deze infectieziekte aankijkt. Religieuze aspecten worden daar nog gekoppeld aan ziekte-uitbraken. Ter plekke hebben Afrikanen westerse medici aangevallen die ebola proberen te bestrijden. De weerstand tegen de hulpverlening moet serieus worden onderzocht. Het heeft geen zin allerlei overtuigingen af te doen als bijgeloof of waandenkbeelden. Die kunnen nu eenmaal sterker zijn dan de medische rationaliteit, hoe vreemd dat soms ook mag lijken. Dat geldt ook voor ons. Zie bijvoorbeeld een paar jaar geleden het verzet tegen de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed
Nieuws

Documentatie van oud-onderzoeker Bijlmerramp wordt digitaal erfgoed

De KB, nationale bibliotheek bewaart een website met documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp voortaan als digitaal erfgoed. De maker van de website, oud-onderzoeker Henk Pruis, wil de fysieke dossiers ook een plek geven in het Nationaal Archief. Pruis digitaliseert documenten uit het onderzoek naar de Bijlmerramp, waar hij als ambtenaar van de Rijksluchtvaartdienst...

Lees meer
Beatrice de Graaf
Beatrice de Graaf
Column

Zoek democratische medestrijders op – column van Beatrice de Graaf

Er zijn dagen dat er te veel geschiedenis wordt geschreven. Zoals nu. Binnen een paar weken zijn saaie instituties, waar hoogstens droge colleges over worden gegeven, uitgegroeid tot theaters van psychologische, economische en politieke oorlogsvoering. USAID werd afgeschaft. De NAVO werd ondermijnd. En de EU maakte een kwantumsprong naar een eigen Europese militaire samenwerking. Ze...

Lees meer
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’
Interview

Chris van der Heijden: ‘Mijn vader was geen echte nazi’

‘Kritisch, maar met liefde,’ zo karakteriseert Chris van der Heijden zijn nieuwe boek, dat gaat over zijn ‘foute’ ouders. In Historisch Nieuwsblad legt hij uit wat zijn vader en moeder bezielde om zich bij de NSB aan te sluiten.

Lees meer
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden
Artikel

‘Ik vond mijn vader een rechtse klootzak’ – interview met Chris van der Heijden

Steeds wanneer historicus Chris van der Heijden iets publiceerde over de Tweede Wereldoorlog, brachten anderen zijn ‘foute’ vader ter sprake. Nu heeft hijzelf een boek geschreven over zijn ouders, die beiden actief waren in de NSB. ‘Ik denk dat hun intenties goed waren, maar de uitwerking hartstikke slecht.’ Met Grijs verleden. Nederland en de Tweede...

Lees meer