Home Jan Tinbergen – Erwin Dekker

Jan Tinbergen – Erwin Dekker

  • Gepubliceerd op: 17 mei 2021
  • Laatste update 19 mei 2021
  • 3 minuten leestijd
Jan Tinbergen – Erwin Dekker

Jan Tinbergen was de belangrijkste economisch bureaucraat van de vorige eeuw. Dat klinkt niet sexy, maar hij was ongekend invloedrijk, zo blijkt uit de biografie van Erwin Dekker.

De meeste Nederlanders weten weinig meer van Jan Tinbergen (1903-1994) dan dat hij de eerste en enige Nederlandse winnaar van de Nobelprijs voor economie was. Een enkele vergrijsde socialist verwijst nog weleens naar de ‘Tinbergen-norm’: het principe dat de top van een organisatie hooguit tien keer zoveel mag verdienen als de laagstbetaalde arbeiders. Maar deze norm wordt ten onrechte aan Tinbergen toegeschreven.

Hoewel hij als econoom zeker niet de mindere was van veel beroemdere vakgenoten als John Maynard Keynes en Friedrich Hayek, was Tinbergen wel een heel ander type wetenschapper. Vandaar dat het valt toe te juichen dat econoom en historicus Erwin Dekker de eerste volwaardige biografie van Tinbergen heeft geschreven. Daarin gaat hij onder meer op zoek naar de relatie tussen Tinbergens idealen en diens wetenschappelijke arbeid.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Tinbergen kwam uit een progressief en hoogst intellectueel gezin – broer Niko zou de Nobelprijs voor fysiologie krijgen. Hij studeerde wis- en natuurkunde bij Paul Ehrenfest, die op voet van gelijkheid omging met wetenschappers als Einstein, Bohr en Lorentz. Daarnaast behoorde de jonge Tinbergen, die al snel overstapte naar de econometrie, tot het type socialist – dienstweigeraar, geheelonthouder en volksverheffer – in vergelijking met wie de gemiddelde calvinist nog een bourgondische levensgenieter is. In de crisisjaren dacht hij intensief na over manieren om de economie op een meer rationele én rechtvaardige wijze in te richten, en was hij samen met Hein Vos de belangrijkste architect van het roemruchte Plan van de Arbeid.

In tegenstelling tot Keynes en Hayek was Tinbergen geen hoogleraar en publieke intellectueel die af en toe beleidsadviezen gaf, maar was hij iemand die technieken en methodes ontwikkelde waarmee economisch beleid kon worden ontwikkeld en uitgevoerd. Volgens Dekker was hij ‘de belangrijkste economisch bureaucraat van de twintigste eeuw’, wat niet sexy klinkt, maar waardoor hij ongekend invloedrijk was. Tinbergen was een man van instituten – hij was onder meer de eerste directeur van het Centraal Planbureau – en zou zich later vooral profileren als ontwikkelingseconoom.

Dekker heeft een boeiende, uitstekend leesbare biografie geschreven, waarin hij volop aandacht schenkt aan de spanningen die zich soms voordeden tussen Tinbergens idealen en zijn wetenschappelijke ideeën. Bovendien besteedt hij veel aandacht aan de context waarbinnen zijn held opereerde. Helaas zijn daar af en toe wat foutjes in geslopen, onder andere omdat hij veel literatuur over het socialisme in de jaren twintig en dertig buiten beschouwing heeft gelaten.

Rob Hartmans

 

Jan Tinbergen. Een econoom op zoek naar vrede

Erwin Dekker

440 p. Boom, € 39,90

Nieuwste berichten

Witte Huis brandde af door Canadees-Amerikaanse burenruzie
Witte Huis brandde af door Canadees-Amerikaanse burenruzie
Artikel

Witte Huis brandde af door Canadees-Amerikaanse burenruzie

In 1812 begonnen de Amerikanen een opportunistische oorlog tegen hun noorderburen. De Canadezen zouden hen verwelkomen als bevrijders. Maar de oorlog mislukte faliekant en werd snel vergeten. Toch laait de herinnering de laatste tijd weer op. De relatie tussen de Verenigde Staten en Canada is weer eens aardig verziekt. Donald Trump flirt met de gedachte...

Lees meer
Philip Dröge
Philip Dröge
Column

Geen messing monster voor Dom Henrique

In Nederland zijn we van de bordjes. Die geven uitleg en context; excuseren het verleden en masseren het heden. Geen standbeeld met de geur van nationalisme ontkomt aan het messing monster. Natuurlijk heeft Coen een plaque, net als Van Heutsz, zodat we nog eens krijgen ingepeperd hoe malicieus ze zijn geweest. Wie schetste dan ook...

Lees meer
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’
Interview

‘Dankzij de Maartrevolutie werden vrouwen politiek actief’

Maart is de maand van de vrouwenbeweging, met om te beginnen 8 maart als Internationale Vrouwendag. Het is geen toeval dat juist deze maand is gekozen: in maart 1848 brak in Duitsland de revolutie uit. Universitair docent Anne Heyer (Universiteit Leiden) legt uit wat het verband is. ‘Voor het eerst bezochten vrouwen de senaat.’ Wat...

Lees meer
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’
Interview

‘Dankzij Dina Sanson verbeterde de zorg voor arme kinderen’

Dina Sanson (1868-1929) was de eerste politievrouw van Nederland. Historicus Tsila Rädecker kwam haar op het spoor toen ze van familieleden van Sanson een boodschappentas kreeg met foto’s en documenten. In Voor vrouw en kind reconstrueert Rädecker het leven van de politievrouw. ‘Door Dina’s inzet verbeterde de hopeloze situatie van veel kinderen.’ Hoe kwam Dina...

Lees meer