Home Inburgeren met Geert Mak

Inburgeren met Geert Mak

  • Gepubliceerd op: 16 juli 2009
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Guido van Hengel
  • 2 minuten leestijd

Het grootste geschiedenisproject op televisie sinds Lou de Jong’s De Bezetting (1960-1965). Dat zal het programma worden waaraan op dit moment historici en televisiemakers werken. In een documentairereeks van acht keer vijftig minuten zal de populaire schrijver en verteller Geert Mak de integrale Nederlandse geschiedenis behandelen.

‘Het idee is losjes gebaseerd op het populaire Britse programma History of Britain, waarin historicus Simon Schama vertelt,’ zegt Ad van Liempt, hoofdredacteur van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. ‘Wij maken echter andere keuzes. De Britten zijn erg goed in re-enactment, het naspelen van veldslagen en zo. Dat doen wij niet. In de serie met Geert Mak is meer plaats voor archiefbeelden en interviews. Niet met historici, maar met interessante mensen die Geert Mak onderweg ontmoet.’ Overigens zullen de eerste delen vanzelfsprekend geen archiefbeelden bevatten, ‘omdat er nou eenmaal vóór de negentiende eeuw verbluffend weinig is gefilmd.’

Het is de bedoeling dat de serie zowel voor historici als voor de geïnteresseerde leek spannende details bevat. De redactie doet op het moment bijvoorbeeld research naar oude dijken in Friesland, die al rond het begin van onze jaartelling zijn gemaakt. Centraal staat echter het totaaloverzicht van de Nederlandse geschiedenis.

‘Je kunt het zien als een inhaalslag, nadat mensen jarenlang fragmentarisch geschiedenisonderwijs hebben gehad,’ vertelt Geert Mak. ‘We bedachten dit programma toen het nog helemaal niet in de mode was om je zorgen te maken over het historische besef.’

Samen met de historici Jan Bank, Piet de Rooy en Gijsbert van Es besloten Mak, Van Liempt en anderen om die ‘inhaalslag’ groots aan te pakken. Het programma moet dan ook gezien worden als een soort verfilming van de Canon Nederlandse geschiedenis. De redactie maakt ook een internetsite en zal onderwijs-dvd’s uitbrengen voor verschillende doelgroepen. Dat de politiek de laatste maanden steeds meer aandacht besteedt aan geschiedenis is een aardige bijkomstigheid.

Overigens zal de serie geen geïsoleerd verhaal van de geschiedenis maken. ‘De insteek is lokaal én Europees,’ zegt Mak. ‘Lokaal, om te benadrukken dat geschiedenis altijd dicht in de buurt is. En Europees, omdat we willen wijzen op de “toevalligheid” van Nederland’.

Zo is het educatieve element van de serie toch ook politiek geladen. ‘Ik maak geen onderscheid tussen buitenlanders en Nederlanders, want beide groepen weten even weinig over de geschiedenis. Ons project is een inburgeringscursus voor alle Nederlanders.’

De uitzending van de serie staat gepland voor najaar 2008.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.