Home Huygens als womanizer

Huygens als womanizer

  • Gepubliceerd op: 2 juni 2010
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Janna Overbeek Bloem

Als een spin zat Constantijn Huygens (1596-1687), de Nederlandse Homo universalis, in het culturele web van Europa. Hoewel mannen dit web domineerden wist Huygens als geen ander ook vrouwen in zijn netwerk te betrekken. Met zijn galante woordenspel en vrijages per post deed Huygens zijn reputatie als womanizer eer aan.

In opdracht van het Huygens Museum Hofwijck en het stadsmuseum Leidschendam-Voorburg is er speciale aandacht voor de vrouwen in Huygens’ leven met een speciale uitgave van de Werkgroep De Zeventiende Eeuw, getiteld Vrouwen rondom Huygens. Elf artikelen over de vrouwelijke contacten van Huygens, gebaseerd op onderlinge correspondentie, geven een nieuw inzicht in zijn culturele netwerk.

Verschil in sekse stond ‘profijtelijke relaties’ geenszins in de weg. Integendeel, vrouwelijke contacten openden voor Huygens menige deur tot de culturele en politieke elite in binnen- en buitenland. Ook bieden zijn brieven, die zijn doorspekt met erotische toespelingen en aantrekkingskracht tussen de seksen, een blik op zowel de sociale etiquette als de positie van vrouwen destijds.

Een van de vrouwen die aan bod komen is Huygens’ jeugdvriendin Dorothée van Dorp, vooral bekend uit brieven en gedichten die Huygens schreef vóór zijn huwelijk. De Britse historica Lisa Jardine werpt licht op de positie van Dorothée door Huygens’ correspondentie met haar te vergelijken met zijn gelijktijdige briefwisselingen met de Engelse hofdame Margaret Croft.

De brieven zijn opvallend verschillend in toon. Met Dorothée deelt Huygens zijn gedichten en wisselt hij roddels uit over het leven in Voorburg. Het lijkt een onschuldig contact. Zijn correspondentie met Croft daarentegen bevat provocerende flirts, insinuaties en roddels over het Engelse hof. Jardine betitelt Dorothée daarom als ‘good girl’ en Croft als ‘bad girl’ in Huygens’ leven.

Els Kloek, Frans Blom en Ad Leerintveld (red.)
Vrouwen rondom Huygens
247 p. Verloren, € 25,00

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.