Home Hunebedden

Hunebedden

  • Gepubliceerd op: 18 september 2018
  • Laatste update 07 apr 2020
Hunebedden

Bij het hunebed in Borger staan sinds kort borden die aangeven dat je er niet op mag klimmen. Mogelijk komen bij alle Drentse hunebedden zulke borden. Niet iedereen vindt dat nodig.

‘Graven zijn geen klimrekken,’ zegt directeur Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum, dat de waarschuwingsborden heeft geplaatst. ‘Bovendien is dit rijksmonument onze “Rembrandt van de prehistorie”.  Dan vind ik dat bezoekers daar ook respect voor moeten tonen.’ Maar Bert Bouwmeester, burgemeester van Coevorden, vindt het overdreven. Via Twitter heeft hij kinderen uitgenodigd de hunebedden in zijn gemeente wel te beklimmen: ‘Ze staan er ruim 5000 jaar, dat ging zonder beleid altijd prima!’ Klompmaker beoordeelt de tweet van de burgemeester als ‘geheel feitenvrij’. Hij zegt: ‘In 1734 werd in Drenthe al een resolutie uitgevaardigd ter bescherming van de hunebedden. Dit is de oudste erfgoedwet van Europa.’
De erfgoedkwestie ontstond rond 1730-1733, toen de met hout gebouwde dijken aan de kust afbrokkelden door de paalworm. Plotseling waren er veel stenen nodig. Malafide handelaren bliezen Drentse hunebedden op en verscheepten de brokstukken. De resolutie van 1734 moest dit aan banden leggen.

Bij navraag vertelt burgemeester Bouwmeester dat hij heus wel wist dat dat beleid al langer bestond. ‘Maar als verantwoord en respectvol omgaan met dit erfgoed niet meer een verantwoordelijkheid van de samenleving is, maar van de overheid, dan is dat dus van niemand.’ Klompmaker daarentegen gelooft niet zo in het corrigerende vermogen van de samenleving: ‘Barbecues, vuurtjes, graffiti en vandalisme zijn niet aan de hunebedden voorbijgegaan. In de achttiende eeuw waren er nog zo’n 80 tot 100, nu nog maar 52 exemplaren.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.