• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2011

  Hoe Nijmegen Maastricht aftroefde

  Door: Anton van Hooff

  Wat is de oudste stad van Nederland? Nijmegen en Maastricht maakten er een strijd van. Nijmegen won, met behulp van een zuil uit 17 n.Chr.

  In 1980 pakte een graafmachine op het Nijmeegse plein Kelfkensbos bij het Valkhofpark een groot deel van een Romeinse zuil op. De beschadiging op de zogenoemde Tiberius-zuil is nog steeds zichtbaar. De grondwerkzaamheden werden onmiddellijk stilgelegd en toen men voorzichtig verder groef, werd nog een tweede blok gevonden. Zo werd het middenstuk geborgen van wat een overwinningszuil van 7,5 meter moet zijn geweest. Een kwarteeuw na de vondst werd de zuil onderdeel van een strijd tussen Nijmegen en Maastricht, om de titel ‘oudste stad van Nederland’.

  Nijmegen is erg zeker van zijn zaak en vierde in 2005 zijn 2000-jarig bestaan. Een tijd werd erover gedacht om ‘de oudste stad van Nederland’ het vaste predicaat van Nijmegen te maken. Maar ‘oudste’ klonk een beetje muf. Uiteindelijk is het ‘Altijd Nijmegen’ geworden: Nijmegen als de Eeuwige Stad aan de Waal. Voor wie creatief telt, ligt Nijmegen trouwens net als Rome op zeven heuvels.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen