Home Gezien

Gezien

  • Gepubliceerd op: 23 augustus 2004
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Marieke Prins

Waardering: 8

Twee bezoeksters van de tentoonstelling Everybody is a stranger somewhere besmeurden minister Verdonk met ketchup. Was de tentoonstelling niet pittig genoeg?
Toen minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie eind mei de tentoonstelling Everybody is a stranger somewhere opende in het Bijbels Museum, besmeurden twee actievoersters haar met ketchup. Blijkbaar wilden ze hiermee de boodschap van de tentoonstelling kracht bijzetten: West-Europeanen zouden buitenlanders vriendelijk moeten behandelen.

Tegenover allerlei vreemdelingen met wie ze inmiddels prima kunnen opschieten, hebben ze zich in het verleden uit angst en onwetendheid haatdragend opgesteld. Een voorbeeld daarvan is te zien op een Duitse spotprent uit 1906. Armoedige donkerharige mensen houden hun hand op en hebben kamelen, apen en ongekamde kleine kinderen bij zich. Het zijn de Italianen die volgens de tekenaar Zwitserland en Duitsland zullen ‘overspoelen’.

De verzorgde tentoonstelling die één zaaltje beslaat, is gemaakt door een samenwerkingsverband van zeven musea uit zeven West-Europese landen. Ieder land leverde verhalen, voorwerpen en foto’s. De Nederlandse bijdragen gaan over de asielzoekers op Ameland en de geliefde Duitse prins Claus. Uit Engeland komen toespraken van Europese staatshoofden, die in de oorlogsjaren als bannelingen de burgers van hun bezette landen toespraken.

Wie gaat er naar een tentoonstelling met zo’n wijze les? Een bezoeker heeft in het gastenboek geschreven: ‘Alle middelbare scholen zouden hier een dagje moeten komen. Alle politici ook!’ Dat zou mooi zijn. In ieder geval hoeft geen bezoeker zich aangevallen te voelen, ook minister Verdonk niet.

De tentoonstelling bevat geen expliciet oordeel over recent beleid. Het blijft allemaal uiterst vaag: ‘De geslaagde opname van nieuwkomers blijft een uitdaging voor alle Europeanen.’ Dat was duidelijk niet pittig genoeg voor de actievoersters.

 

Everybody is a stranger somewhere Tot en met 31 oktober 2004. Bijbels Museum, Herengracht 366-368, Amsterdam. Open ma-za 10-17 uur, zo 11-17 uur. Info 020-62 42 436 of www.bijbelsmuseum.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.