Home Gezien

Gezien

  • Gepubliceerd op: 21 maart 2005
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Jessica van Geel

Waardering: 5

Het pasgeopende Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad moet de geschiedenis vertellen van Flevoland, de grootste polder ter wereld. Maar mooie anekdotes staan een goed historisch verhaal in de weg.


Een tentoonstelling over de geschiedenis van Flevoland, die begint vanzelfsprekend met een introductiefilm over Cornelis Lely (1854-1929), de bedenker van het Zuiderzeeproject. De film is een aardige sfeermaker, vooral wanneer bij een flinke zeestorm de druppels je letterlijk om de oren vliegen.

Maar de technische snufjes zoals het zeewater, een audiotour, computeranimaties en een webcam dienen slechts als ondersteuning voor persoonlijke verhalen. Verhalen die de boventoon voeren, maar waarmee de historische context en de archeologische vondsten wel geweld wordt aangedaan. 
           
Zo wordt Roelof van Lange als ooggetuige opgevoerd om te vertellen over de zeeslag in Hoorn in 1573. Op een bordje verderop staat echter dat Van Lange weliswaar in de zestiende eeuw leefde, maar de slag niet zelf heeft meegemaakt. Verderop is aandacht voor de vissersprotesten tegen de inpoldering van de Zuiderzee na de Zuiderzeewet van 1918. Het Erfgoedcentrum laat dit vertellen door Tjeerd Hoekstra en Jacobje Willemszoon, een jong stel dat in deze jaren vooral bezig was met hun aanstaande huwelijk en juist weinig merkte van de protesten. 
           
Daarnaast worden veel zaken niet uitgediept, zoals de aanleg van de Afsluitdijk, de inpoldering en het ontginnen van de nieuwe moddervlakte. Voor de plannen van de visionair Lely is na het eerste gedramatiseerde filmpje geen aandacht meer. Ook de presentatie van de archeologische en historische voorwerpen is verwarrend. Een reconstructie van de Swifterbantman uit de Nieuwe Steentijd en wapens uit de zestiende eeuw staan direct naast een opstelling van quasi-oude kisten met nep-roofgoed. 
           
Het Erfgoedcentrum is eigenlijk vooral leuk voor kinderen. Zij kunnen spelen in drie van de zes presentaties waaruit de tentoonstelling bestaat. Dijken bouwen in een waterspeeltuin, archeoloogje spelen in de zandbak of naar sprookjes luisteren in de ondergrondse ruimte. Ouders kunnen intussen even uitrusten van een dagje winkelen in het naastgelegen outlet-centrum Bataviastad. 

Nieuw Land Erfgoedcentrum Oostvaardersdijk 01-13, Lelystad. De openingstentoonstelling ‘Opnieuw Beginnen’ duurt t/m 27 mei. Open: dagelijks 10-17 uur. Info: of 0320-26 07 99 of www.nieuwlanderfgoedcentrum.nl

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.