Home Film: Scandalous. The Untold Story of the National Enquirer (documentaire)

Film: Scandalous. The Untold Story of the National Enquirer (documentaire)

  • Gepubliceerd op: 18 februari 2020
  • Laatste update 13 okt 2022
  • 2 minuten leestijd
Film: Scandalous. The Untold Story of the National Enquirer (documentaire)

Dat Britse tabloids meedogenloos zijn, was de afgelopen maanden weer eens te zien aan hun behandeling van prins Harry en Meghan Markle. Niet alleen schrijven deze kranten mensen kapot, maar ze hebben ook een grote politieke invloed. Het Amerikaanse evenbeeld van de Britse tabloids is The National Enquirer. De documentaire Scandalous: The Untold Story of The National Enquirer doet een boekje open over het blad, dat in 1926 met maffiageld werd opgericht.

In het begin trok het tijdschrift aandacht met sensationele foto’s van gruwelijke misdrijven en ongelukken, maar al snel bleek roddelnieuws over beroemdheden beter te verkopen. En ook politici waren niet veilig. In 1987 torpedeerde het blad, dat toen een oplage van 5 miljoen exemplaren had, de presidentskansen van de getrouwde democraat Gary Hart door een foto van hem met een fotomodel op schoot te publiceren. Niet Hart, maar George Bush sr. werd president, met grote gevolgen – zou Hart in 1990 ook een oorlog tegen Irak zijn begonnen?

‘Een ex-tabloid- en reality-tv-ster zonder bestuurlijke ervaring heeft nu de machtigste functie op de planeet.’
–    Documentairemaker Mark Landsman over de destructieve invloed van tabloids als The National Enquirer op de politieke cultuur

De claim van het blad dat het zonder politieke voorkeur over iedereen schrijft die iets te verbergen heeft, ging de laatste jaren aan flarden omdat hoofdredacteur David Pecker verbood om over de schandalen van zijn vriend David Trump te schrijven. Hoe deze man opereert bleek vorig jaar uit een onthulling van Amazon-eigenaar Jeff Bezos. Als The Washington Post, waarvan Bezos eigenaar is, niet zou stoppen met de publicatie van kritische verhalen over Saoedi-Arabië, waaraan Trump aanstoot nam, zou The National Enquirer onthullende privéfoto’s van Bezos publiceren. Het blad trof de verkeerde, want Bezos liet zich niet chanteren. Nog meer goed nieuws: The National Enquirer heeft nog maar een oplage van 200.000.

Jos van der Burg is redacteur bij de Filmkrant.
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 3 - 2020