• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  vrijdag 24 september 2021

  Emmer vergeet zijn eigen boek

  Door: Bas Kromhout en Amber Heemskerk

  Historicus Piet Emmer deed onlangs in het tv-programma Propaganda een uitspraak die alom voor verbijstering en verontwaardiging heeft gezorgd. Het brandmerken van slaven zou door hen als iets positiefs zijn ervaren. Deze bewering is des te eigenaardiger omdat Emmer zich in zijn boek veel genuanceerder uitlaat. Maar dat lijkt iedereen te zijn vergeten – inclusief de man zelf.

  Het KRO-NCRV-programma Propaganda, dat volgens de makers op zoek gaat naar ‘desinformatie en fakenews’, besteedde in de uitzending van 16 september aandacht aan Piet Emmer. Verslaggever Charisa Chotoe interviewde de bijna 77-jarige emeritus hoogleraar en wist hem de uitspraak te ontlokken dat hij denkt dat slaven die werden gebrandmerkt het gevoel hadden dat ze ergens bij hoorden. De programmamakers hadden hun punt gemaakt: Emmer bagatelliseerde het slavernijverleden en gaf ‘een eigenzinnige interpretatie van de feiten’. Case closed.

  Of toch niet? Het gekke is dat dezelfde Piet Emmer in zijn bekende boek Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel veel genuanceerder is. Op pagina 181 staat:

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen