• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2015

  Een heel normaal land

  Door: Maarten van Rossem

  De exploderende welvaart in het naoorlogse Nederland werd lange tijd voorgesteld als een unieke ontwikkeling. Maar volgens Maarten van Rossem was die eigenlijk niet zo bijzonder. Andere West-Europese landen maakten dezelfde veranderingen door.

  De belangrijkste historische verandering in Nederland na de Tweede Wereldoorlog was de sterke welvaartsgroei. Die wordt meestal louter toegeschreven aan de ‘Gouden Jaren’, de periode van 1950 tot ongeveer 1975. In die jaren groeide de economie gemiddeld met 4 procent per jaar, tweemaal zoveel als het langjarig gemiddelde. Zo ontstaat gemakkelijk de indruk dat het na 1975 niets dan narigheid was, maar dat is onjuist.

  Afgezien van enkele moeilijke jaren rond 1980 en natuurlijk sinds het begin van de kredietcrisis, groeide de economie na 1975 met gemiddeld zo’n 2 procent per jaar. Vrijwel alle belangrijke veranderingen in de Nederlandse samenleving van de laatste zes decennia vallen te herleiden tot de welvaartsgroei, of het nu de infrastructuur, de dood van de verzuiling, de ruimtelijke ordening, de cultuur of de politiek betreft.

  In mijn studententijd in de jaren zestig leerde ik dat de ongekende welvaartsgroei te danken was aan het unieke karakter van de Nederlandse samenleving. Nederland was een sterk verzuild land en die verzuiling had geleid tot de ‘tucht en ascese’ die de Nederlanders ertoe hadden gebracht ongekend hard te werken en sober te leven, waardoor de jaren van de wederopbouw een groot succes waren geworden.
   

  De neiging om het succes van de Nederlandse economie toe te schrijven aan historisch gegroeide eigenaardigheden van de natie blijft bestaan

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen