• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2009

  Despoot Hassan II van Marokko (1929-1999)

  De lange arm van Rabat

  Door: Maurice Blessing

  De Marokkaanse koning Hassan II erfde een koloniale staat, die hij niet ontmantelde maar in autoritair opzicht perfectioneerde. Volgens de Marokkaanse Grondwet is de vorst ‘onaantastbaar en heilig’. En net als het Opperwezen aan wie Hassan als ‘bevelvoerder der gelovigen’ zijn autoriteit zei te ontlenen, beschikte Hassan over leven en dood van zijn onderdanen – tot ver buiten de landsgrenzen.

  29 Oktober 1965. Het is een druilerige middag in Parijs. De 45-jarige Marokkaanse marxist in ballingschap Mehdi ben Barka trekt een lange overjas aan. Hij zet een hoed op, en een bril met donkere glazen. Samen met de 28-jarige Marokkaanse geschiedenisstudent Thami Azemmouri houdt hij een taxi aan. ‘Boulevard St. Germain, s’il vous plaît.’ Ben Barka heeft een lunchafspraak in Brasserie Lipp met de Franse filmregisseur George Franju, bekend van de avant-gardistische horrorfilm Les yeux sans visage (‘Ogen zonder gezicht’). Hij is gevraagd Franju van advies te dienen bij diens nieuwste productie: een documentaire over de dekolonisatiestrijd. De werktitel luidt ¡Basta!.

  Ben Barka zal Franju nooit ontmoeten. Voor de deur van het restaurant wordt hij aangehouden door twee agenten van de Franse zedenpolitie. Of hij wil meegaan; er zitten ‘belangrijke politici’ op hem te wachten. Azemmouri mag Ben Barka niet vergezellen en moet toezien hoe de laatste plaatsneemt op de achterbank van een zwarte Peugeot 403. In de auto zijn de contouren van nog twee mannen te ontwaren. Een van hen – zo zal blijken tijdens het gerechtelijk onderzoek naar de verdwijning van Ben Barka – is Julien Le Ny, de voormalige chauffeur van de legendarische Franse topcrimineel en nazicollaborateur ‘Pierrot le Fou’.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen