Home De Oost onder vuur

De Oost onder vuur

  • Gepubliceerd op: 19 november 2020
  • Laatste update 10 feb 2021
  • Auteur:
    Jos van der Burg
De Oost onder vuur

De release van de speelfilm De Oost staat gepland voor 28 januari, maar de controverse is al losgebarsten. Alleen al de trailer van het oorlogsdrama, dat gaat over de belevenissen van een Nederlandse soldaat in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, leidt tot protest van veteranen. Volgens Leo Reawaruw, de voorman van de belangenorganisatie van KNIL-veteranen Maluku4Maluku, maakt de film ten onrechte een vergelijking tussen soldaten die onder kapitein Raymond Westerling vochten en SS’ers: ‘De soldaten dragen zwarte baretten, zwarte SS-laarzen en donkere uniformen. Daar klopt niets van, want in werkelijkheid droegen ze camouflagepakken.’ Dat Westerling een snor heeft, is ook suggestief, meent Reawaruw. ‘Daardoor doet hij aan Hitler denken, terwijl Westerling geen snor had.’

Reawaruw legde begin oktober zijn bezwaren voor aan Sander Verdonk, een van de producenten van de film. ‘Afgesproken is dat er een tweede gesprek komt. Eén ding weet ik zeker: als er niets verandert aan de film, zal de veteranenwereld zich roeren.’ Productiemaatschappij New Amsterdam Film Company deelt in een mailtje mee dat men ‘nog in gesprek is met verschillende stakeholders, waaronder Maluku4Maluku en andere veteranenorganisaties’.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.