• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 12/2020

  De Oost onder vuur

  Nieuws - Historisch Nieuwsblad 12/2020

  Door: Jos van der Burg

  De release van de speelfilm De Oost staat gepland voor 28 januari, maar de controverse is al losgebarsten. Alleen al de trailer van het oorlogsdrama, dat gaat over de belevenissen van een Nederlandse soldaat in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog, leidt tot protest van veteranen. Volgens Leo Reawaruw, de voorman van de belangenorganisatie van KNIL-veteranen Maluku4Maluku, maakt de film ten onrechte een vergelijking tussen soldaten die onder kapitein Raymond Westerling vochten en SS’ers: ‘De soldaten dragen zwarte baretten, zwarte SS-laarzen en donkere uniformen. Daar klopt niets van, want in werkelijkheid droegen ze camouflagepakken.’ Dat Westerling een snor heeft, is ook suggestief, meent Reawaruw. ‘Daardoor doet hij aan Hitler denken, terwijl Westerling geen snor had.’

  Reawaruw legde begin oktober zijn bezwaren voor aan Sander Verdonk, een van de producenten van de film. ‘Afgesproken is dat er een tweede gesprek komt. Eén ding weet ik zeker: als er niets verandert aan de film, zal de veteranenwereld zich roeren.’ Productiemaatschappij New Amsterdam Film Company deelt in een mailtje mee dat men ‘nog in gesprek is met verschillende stakeholders, waaronder Maluku4Maluku en andere veteranenorganisaties’.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen