• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2009

  De Middernachtzending strijdt tegen prostitutie

  Keer terug, keer terug!

  Door: Martijn Blekendaal

  Avond aan avond posten de Middernachtzendelingen om bezoekers van prostituees op hun schreden terug te laten keren. Met succes. Onderzoeken bevestigen wat de Middernachtzendelingen al jaren verkondigen: de gereglementeerde prostitutie werkte misstanden (koppelarij en vrouwenhandel) in de hand. De Wet tot bestrijding van zedeloosheid maakt een eind aan de legale bordelen in Nederland.

  Van Haarlem naar de hel was omstreeks 1888 hemelsbreed zo’n dertig kilometer. Althans, in de ogen van de protestantse prostitutiebestrijders Gerard Velthuysen en Johannes van der Steur. Nergens woekerden zonde en zedeloosheid zo wellustig als in Amsterdam.

  Natuurlijk, ook Haarlem had straatjes en stegen waar mannen in de verleidelijke val van de prostituee verstrikt raakten. Velthuysen en Van der Steur stonden daar per slot van rekening niet voor niets al sinds begin jaren tachtig avond aan avond op bordeelbezoekers in te praten: ‘Keer terug, keer terug, want de lippen der vreemde vrouw druppen honingzeem, en haar gehemelte is gladder dan olie…’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen