• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 08/2021

  De hete zomer van 1921

  Door: Koen Vossen

  Antimilitaristen, anarchisten, kunstenaars en socialisten lieten in 1921 luidkeels van zich horen. Ze waren tegen de stemplicht en de dienstplicht, en voor de revolutie. De gemoederen liepen zo hoog op dat vier anarchistische jongeren zelfs een bomaanslag pleegden.

  Het was misschien wel de beste grap uit de Nederlandse politieke geschiedenis: de verkiezing van de zwerver Hadjememaar in de Amsterdamse gemeenteraad in 1921. Met zijn onverzorgde baard, sigarendoosje met elastieken snaren en stoute dronkenmansliedjes was Hadjememaar – nee, Cornelis de Gelder - een begrip in de hoofdstad. Als lijsttrekker van de Rapaillepartij voerde hij campagne met absurdistische eisen als jajem en bier voor vijf cent, vrij vissen in het Vondelpark en de afschaffing van kunst en wetenschap.

  Ruim 14.000 Amsterdammers zagen er de grap wel van in, waardoor de Rapaillepartij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 27 april 1921 twee zetels won.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen