• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 16 augustus 2022

  De burenruzie over historicus Van Liempt

  Door: Bas Kromhout

  Een oude controverse rond historicus Ad van Liempt is weer in alle hevigheid opgelaaid. Het geruzie vindt nu plaats in de BMGN – Low Countries Historical Review, een van de oudste wetenschappelijke tijdschriften van Nederland. Maar waar gaat de discussie eigenlijk over? De hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad Bas Kromhout geeft duiding.

  Het academische tijdschrift BMGN wijdt een speciale editie aan de ‘affaire-Van Liempt’. Die leek drie jaar geleden te zijn afgerond, nadat beschuldigingen van plagiaat in het proefschrift van historicus Ad van Liempt ongegrond waren verklaard door de bevoegde academische instanties. Maar de redactie van BMGN zag toch aanleiding om de affaire weer op te rakelen.

  De hoofdredacteur, de Antwerpse hoogleraar Marnix Beyen, schrijft in zijn voorwoord dat deze speciale editie de aanzet moet geven tot ‘een ruimere reflectie over de wetenschappelijke integriteit en de ethische verantwoordelijkheid van historici’. De artikelen focussen echter op die ene casus rond Van Liempt. Een aantal bijdragen is geschreven door personen die zich al eerder hebben laten gelden als uitgesproken critici van Van Liempt en zijn werk – om uiteenlopende redenen. ‘Zo kunnen we de verdenking op ons hebben geladen van beschadigingsdrift,’ erkent Beyen in een interview met het Dagblad van het Noorden, ‘maar dat was uitdrukkelijk niet de bedoeling.’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen