• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 26 oktober 2021

  Dansmarathons in de Roaring Twenties

  Door: Amber Heemskerk

  Het tv-programma De Dansmarathon kwam bedenker John de Mol op veel kritiek te staan: het zou onverantwoordelijk zijn om mensen vijftig uur lang te laten dansen. Honderdduizenden kijkers zagen kandidaten flauwvallen en hallucinerend rondlopen. Talpa noemde het spektakel ‘uniek’, maar een eeuw geleden ontstond er al een ware gekte rondom het ‘marathondansen’.

  In de jaren twintig van de vorige eeuw begon het marathondansen onschuldig. Deelnemers dansten niet langer dan twaalf uur in de hoop een kleine geldprijs binnen te slepen. Tijdens de Grote Depressie begonnen de dansmarathons echter extremere vormen aan te nemen. De geldprijzen werden groter en de kandidaten fanatieker. Bovendien speelde het betalende publiek een steeds grotere rol. Promotors deden er alles aan om mensen op de tribune te vermaken. Dansende koppels werden omgetoverd tot personages: juichte jij voor het schattige stelletje of hoopte je dat de troublemakers zouden winnen?

  Een verandering van de regels bij het marathondansen maakte steeds extremere vormen mogelijk: tijdens het dansen werd een korte pauze ingelast waarin deelnemers te eten kregen en even mochten rusten. Als gevolg van deze regelgeving konden dansmarathons weken, zelfs maanden doorgaan. In 1930 duurde een marathon in Chicago meer dan 115 dagen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen