• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 10/2011

  Daar komen de Turken

  Door: Luc Panhuysen

  In augustus 1683 staan de Turken voor de poorten van Wenen. Al twee eeuwen zijn islamitische Ottomanen steeds verder Europa binnengedrongen. Maar omdat de Poolse koning met zijn gevreesde huzaren de Habsburgers te hulp schiet, verliezen de Turken deze krachtmeting met christelijk Europa. Het vormt een keerpunt in de machtsbalans tussen Oost en West.

  Wenen, 12 augustus 1683. Rond twee uur in de middag gaat er een schokgolf door de stad, direct gevolgd door een brul uit het binnenste van de aarde. Soldaten op het Burgbastion zien hoe een deel van het ravelijn, een verdedigingswerk tussen hen en de vijand, in een paar seconden wordt opgetild, gebroken en wordt opgeslokt door een fontein van aarde en brokstukken.

  Het is de succesvolste ondergrondse mijn die de Turken tot dusver tot ontploffing hebben weten te brengen. Een mist van kruitdamp en stof stijgt op; overal is het gekletter van vallend puin hoorbaar. Dan vult de lucht zich met een nieuw geluid: gejuich en aanvalskreten, ondersteund door opzwepende tromslagen en dolzinnig jammerende blaasinstrumenten. Uit de stofwolken doemen ze op, de gevreesde janitsaren: mannen in wapperende kledij, die zich met kromzwaard en musket op de nog verdoofde verdedigers storten. Een uur later is het ravelijn in Turkse handen, een zware slag voor Wenen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen