Home BOEKEN: Thomas Jefferson and the Tripoli Pirates – Brian Kilmeade

BOEKEN: Thomas Jefferson and the Tripoli Pirates – Brian Kilmeade

  • Gepubliceerd op: 23 december 2015
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Jaap Verheul
BOEKEN: Thomas Jefferson and the Tripoli Pirates – Brian Kilmeade

Eerste Amerikaanse oorlog in het Midden-Oosten

De Amerikaanse worsteling met het Midden-Oosten heeft een lange voorgeschiedenis. Vrijwel direct na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring liepen Amerikaanse koopvaardijschepen in de val van Barbarijse piraten die de Middellandse Zee al eeuwenlang onveilig maakten.

Grote mogendheden als Engeland, Frankrijk en Spanje bestreden dergelijke zeerovers met hun vloot of kochten ze simpelweg met jaarlijkse bedragen af. Maar de eerste Amerikaanse schepen die nietsvermoedend zonder die steun de Middellandse Zee op voeren werden meteen door piraten overvallen, en de bemanning werd in slavernij afgevoerd.

De vroege Amerikaanse presidenten stonden voor het dilemma hoe ze moesten omgaan met roversnesten als Algiers, Tunis en Tripoli. De Amerikaanse regering probeerde aanvankelijk te onderhandelen en betaalde het onvoorstelbare losgeld van 1 miljoen dollar voor de zeelieden, een achtste van het federale budget. Maar toen president Thomas Jefferson kort na zijn aantreden merkte dat de onbetrouwbare piraten steeds hogere afkoopsommen eisten, was de maat vol. Amerika bouwde een vloot en versloeg de piraten in twee Barbarijse oorlogen.

Brian Kilmeade, die vooral bekendheid verwierf als televisiehost van het conservatieve Fox News Channel, en sportjournalist Don Yeager betogen in hun bestseller dat de Verenigde Staten daarmee een oorlog tegen moslimstaten begonnen die het land nog steeds voert. Met patriottistisch enthousiasme verhalen ze van zeeslagen, sabelgekletter, bombardementen en de eerste inzet van Amerikaanse mariniers op buitenlands grondgebied.

De Verenigde Staten overwonnen de verraderlijke tegenstander door militair overwicht en vastberadenheid, en zetten zo de eerste stappen op de weg naar mondiale politiek.

Jaap Verheul is universitair hoofddocent Amerikaanse cultuur aan de Universiteit Utrecht.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 1 - 2016