Home BOEKEN: Thomas Jefferson and the Tripoli Pirates – Brian Kilmeade

BOEKEN: Thomas Jefferson and the Tripoli Pirates – Brian Kilmeade

  • Gepubliceerd op: 23 december 2015
  • Laatste update 13 okt 2022
  • Auteur:
    Jaap Verheul
BOEKEN: Thomas Jefferson and the Tripoli Pirates – Brian Kilmeade

Eerste Amerikaanse oorlog in het Midden-Oosten

De Amerikaanse worsteling met het Midden-Oosten heeft een lange voorgeschiedenis. Vrijwel direct na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring liepen Amerikaanse koopvaardijschepen in de val van Barbarijse piraten die de Middellandse Zee al eeuwenlang onveilig maakten.

Grote mogendheden als Engeland, Frankrijk en Spanje bestreden dergelijke zeerovers met hun vloot of kochten ze simpelweg met jaarlijkse bedragen af. Maar de eerste Amerikaanse schepen die nietsvermoedend zonder die steun de Middellandse Zee op voeren werden meteen door piraten overvallen, en de bemanning werd in slavernij afgevoerd.

De vroege Amerikaanse presidenten stonden voor het dilemma hoe ze moesten omgaan met roversnesten als Algiers, Tunis en Tripoli. De Amerikaanse regering probeerde aanvankelijk te onderhandelen en betaalde het onvoorstelbare losgeld van 1 miljoen dollar voor de zeelieden, een achtste van het federale budget. Maar toen president Thomas Jefferson kort na zijn aantreden merkte dat de onbetrouwbare piraten steeds hogere afkoopsommen eisten, was de maat vol. Amerika bouwde een vloot en versloeg de piraten in twee Barbarijse oorlogen.

Brian Kilmeade, die vooral bekendheid verwierf als televisiehost van het conservatieve Fox News Channel, en sportjournalist Don Yeager betogen in hun bestseller dat de Verenigde Staten daarmee een oorlog tegen moslimstaten begonnen die het land nog steeds voert. Met patriottistisch enthousiasme verhalen ze van zeeslagen, sabelgekletter, bombardementen en de eerste inzet van Amerikaanse mariniers op buitenlands grondgebied.

De Verenigde Staten overwonnen de verraderlijke tegenstander door militair overwicht en vastberadenheid, en zetten zo de eerste stappen op de weg naar mondiale politiek.

Jaap Verheul is universitair hoofddocent Amerikaanse cultuur aan de Universiteit Utrecht.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 1 - 2016

Nieuwste berichten

Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Ossietzky in het concentratiekamp, 1934.
Artikel

Dissident ging liever naar het strafkamp dan op de vlucht

Net als Aleksej Navalny besloot de Duitse dissident Carl von Ossietzky zijn land niet te ontvluchten toen hij gevaar liep. Hij wist dat hij bovenaan de zwarte lijst van de nazi’s stond, maar bleef toch in Berlijn toen Hitler in 1933 de macht greep. ‘De opposant die over de grens vlucht, werpt al snel holle frasen zijn land in,’ meende hij. Die moed bekocht hij met de dood in een concentratiekamp.

Lees meer
Waffen SS'ers in Vught
Waffen SS'ers in Vught
Interview

‘Waffen-SS’ers dachten dat het verleden niet lang aan hen zou kleven’

Hoewel ze geen paspoort meer hebben, blijven veel Syriëgangers toch in Nederland. Ook in 1945 verloren mannen die zich bij de Duitsers hadden aangesloten hun Nederlanderschap. Maar de omgang met deze Waffen-SS’ers en de Syriëgangers verschilt volgens historicus Peter Romijn. ‘De huidige wetgeving draait om uitstoting, maar na de Tweede Wereldoorlog was ook sprake van re-integratie.’

Lees meer
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Truman poseert met de Chicago Daily Tribune
Artikel

Een presidentskandidaat dump je niet zomaar

Terwijl Donald Trump en Joe Biden zich opmaken voor de verkiezingsstrijd, gaan er bij hun partijen stemmen op om alsnog voor een andere presidentskandidaat te kiezen. Maar het verleden leert dat het lastig is om een leidende kandidaat opzij te zetten.

Lees meer
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Gaius spreekt het volk toe. Ets door Silvestre David Mirys, 1799.
Artikel

De populistische Gracchen beloofden gouden bergen

Populistische politici zijn van alle tijden. Na een mislukte carrière zag de Romein Tiberius Gracchus nog maar één uitweg: hij werd een volkstribuun die het volk beloofde wat het wilde horen. Of zijn plannen uitvoerbaar waren, deed er niet toe. Het ging hem om de macht. En dat gold ook voor zijn broer en opvolger Gaius.

Lees meer