• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2010

  Anthony Fokker (1890-1939)

  Eigenzinnige hoogvlieger

  Door: Maurice Blessing

  De legendarische Nederlandse vliegtuigbouwer Anthony Fokker (1890-1939) was vooral succesvol in het buitenland. Nederland was te klein en te benauwd voor deze eigengereide workaholic. Uiteindelijk vond hij in de Verenigde Staten zijn beloofde land. Voor zijn overvloedige materiële succes moest echter alles wijken – ook de liefde.

  Afgaande op de verklaring van de dienstmeid heeft zich op 8 februari 1929 het volgende afgespeeld in Anthony Fokkers luxueuze pied-à-terre aan Riverside Drive, Manhattan, New York. Violet Austman, Fokkers 28-jarige tweede echtgenote, wordt die dag ontslagen uit het Presbyterian Hospital in New Jersey. Ze was er enkele weken eerder opgenomen wegens ‘zware geestelijke en lichamelijke uitputting’. In de namiddag arriveert Violet op Riverside Drive. Samen met de dienstmeid zet ze zich aan het bereiden van een feestelijk diner. Ze lijkt in een opgewekte bui te zijn, ook al heeft ze haar echtgenoot bij thuiskomst niet aangetroffen.

  Anthony Fokker arriveert laat in de avond. Hij oogt vermoeid en begeeft zich direct naar zijn slaapkamer. De hernieuwde aanwezigheid van zijn echtgenote lijkt nauwelijks tot hem door te dringen. Niettemin staat Violet erop dat de dienstmeid haar ‘Tony’ een portie van het inmiddels verpieterde diner brengt. Maar Anthony Fokker weigert iets te eten en valt al snel in een diepe slaap, waaruit hij niet meer wakker te krijgen is. Hierop laat Violet de dienstmeid weten dat ook zij zal gaan slapen. Of ze nog even een glaasje water voor haar wil halen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen