Home Websites

Websites

  • Gepubliceerd op: 21 maart 2007
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Wouter Daemen

Universiteitsgeschiedenis
De Universiteit van Amsterdam stelt stap voor stap haar enorme collectie historisch beeldmateriaal online beschikbaar. Foto’s en prenten brengen de geschiedenis van de universiteit en haar studenten in beeld. Zo is er het fotoalbum van medisch studente M.B.E. Nilant, dat een bijzondere blik biedt in het studentenleven van de jaren dertig.
http://dpc.uba.uva.nl/universiteitsgeschiedenis Geert Mak
De website van schrijver Geert Mak, door dit blad verkozen tot ‘historicus van het jaar 2004′ is vernieuwd. Uiteraard is er een overzicht van zijn werk te vinden, maar de site biedt ook de mogelijkheid Maks optredens in televisie- en radioprogramma’s terug te zien en te beluisteren. Ten slotte vormen de foto’s die Mak maakte tijdens zijn reis door Europa een mooie en persoonlijke illustratie bij zijn boek In Europa.
http://www.geertmak.nl/

Vrouwengeschiedenis

Ruim veertig vrouwen van Indische, Marokkaanse en Surinaamse afkomst vertellen over hun leven op www.haargeschiedenis.nl. De levensverhalen, die een beeld geven van de multiculturele samenleving, zijn aangevuld met belangrijke historische gebeurtenissen uit de vrouwengeschiedenis. Vrouwen die een pioniersrol vervulden komen aan bod, zoals de Surinaamse Lettitia Codrington, de eerste zwarte boerin in Nederland. Samen met haar man startte zij in 1987 een biologische schapenhouderij in Flevoland. De makers nodigen meer vrouwen van verschillende afkomst uit hun levensverhaal aan de website toe te voegen.
www.haargeschiedenis.nl

Freaks
In de negentiende eeuw waren freakshows mateloos populair. Grote groepen mensen vergaapten zich aan mensen met lichamelijke afwijkingen. Vrouwen met baarden, ‘reuzen’ en ‘dwergen’ werden als kermisattractie tentoongesteld. Wat maakte iemand tot een freak, een attractie? Nijmeegse studenten geschiedenis bogen zich over deze vragen en probeerden de freak te ‘ontleden’. Hun bevindingen worden op deze website gepresenteerd.
www.let.ru.nl/defreakontleed

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.