Home Websites

Websites

  • Gepubliceerd op: 17 april 2007
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Aniek Smit

Constance alias Amadine
Samenstellers van een familiestamboom kunnen voortaan zoeken in de overzeese gebieden. De voorouderdatabase Genlias heeft haar bestand uitgebreid met 47.000 akten uit de Burgerlijke Stand van de Antillen. Geboorte-, huwelijks- of overlijdensakten van de kleinere eilanden en een deel van Aruba staan online. Bovendien kan er gezocht worden op het ‘alias’ van mensen, omdat veel Antillianen niet onder hun officiële naam bekendstaan. Naar verwachting zijn ook de akten van Curaçao binnenkort op internet te vinden.
www.genlias.nl



Alternatieve canons
Naast de canon van de Commissie-Van Oostrom ontstonden algauw eigen interpretaties van de geschiedenis. Hier de alternatieven op een rijtje:
Het Rijksmuseum past zijn eigen pronkstukken binnen de vensters van de officiële Van Oostrom-canon. De Volkskrant pakt het groots aan met een bètacanon – inclusief Darwin -, een sport- en een banencanon, waarin de geschiedenis van de gilden.
Het Nederlands Dagblad houdt een canondossier bij met een link naar de christelijke canon – die zonder Spinoza. Opinieblad Volzin komt zelfs met een complete reli-canon. Aan de Friese canon wordt nog gewerkt; lezers moeten wel het Fries onder de knie hebben. Journalist Jos van der Lans ten slotte komt met een canon van modern sociaal werk. Toevoegingen of aanpassingen zijn overal welkom.
www.rijksmuseum.nl/canon
http://extra.volkskrant.nl/betacanon/
www.nederlandsdagblad.nl
http://www.opiniebladvolzin.nl/
http://members.chello.nl/~s.hiemstra/FFU-kanon-Fryske-skiednis.pdf
http://www.josvdlans.nl/canon-sociaalwerk/index.html

Geschiedenis van Zeeland
De Zeeuwse wapenspreuk Luctor et emergo – ‘Ik worstel en kom boven’ – komt niet voort uit de strijd tegen het water, maar uit de oorlog tegen de Spanjaarden eind zestiende eeuw. Wetenswaardigheden als deze zijn nu verzameld op een website over de geschiedenis van Zeeland. Aan de hand van thema’s als ‘Michiel de Ruyter’, ‘slavernij’ en de bescherming tegen het water, kan de bezoeker rondkijken in de collecties van het Zeeuws Archief, de Zeeuwse Bibliotheek en Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland.
www.geschiedeniszeeland.nl

Leidse studentenprenten

Eind negentiende eeuw maakte illustrator en Leids student Alexander Ver Huell komische en inktzwarte prenten over de wereld om hem heen. Op de website Geheugen van Nederland is een stadwandeling te vinden die leidt langs een groot aantal plekken die Ver Huell in zijn prenten vastlegde. Ook nieuw op de site: kinderboeken uit de periode1840-1950. Pietje Bell en de opvoedkundige gedichtjes van Hiëronymus van Alphen uit 1778 illustreren de normen en waarden van weleer.
www.geheugenvannederland.nlwww.kb.nl/coop/geheugen/extra/verhuell/index.html.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.