Home Websites

Websites

  • Gepubliceerd op: 17 april 2007
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Aniek Smit
  • 2 minuten leestijd

Constance alias Amadine
Samenstellers van een familiestamboom kunnen voortaan zoeken in de overzeese gebieden. De voorouderdatabase Genlias heeft haar bestand uitgebreid met 47.000 akten uit de Burgerlijke Stand van de Antillen. Geboorte-, huwelijks- of overlijdensakten van de kleinere eilanden en een deel van Aruba staan online. Bovendien kan er gezocht worden op het ‘alias’ van mensen, omdat veel Antillianen niet onder hun officiële naam bekendstaan. Naar verwachting zijn ook de akten van Curaçao binnenkort op internet te vinden.
www.genlias.nl



Alternatieve canons
Naast de canon van de Commissie-Van Oostrom ontstonden algauw eigen interpretaties van de geschiedenis. Hier de alternatieven op een rijtje:
Het Rijksmuseum past zijn eigen pronkstukken binnen de vensters van de officiële Van Oostrom-canon. De Volkskrant pakt het groots aan met een bètacanon – inclusief Darwin -, een sport- en een banencanon, waarin de geschiedenis van de gilden.
Het Nederlands Dagblad houdt een canondossier bij met een link naar de christelijke canon – die zonder Spinoza. Opinieblad Volzin komt zelfs met een complete reli-canon. Aan de Friese canon wordt nog gewerkt; lezers moeten wel het Fries onder de knie hebben. Journalist Jos van der Lans ten slotte komt met een canon van modern sociaal werk. Toevoegingen of aanpassingen zijn overal welkom.
www.rijksmuseum.nl/canon
http://extra.volkskrant.nl/betacanon/
www.nederlandsdagblad.nl
http://www.opiniebladvolzin.nl/
http://members.chello.nl/~s.hiemstra/FFU-kanon-Fryske-skiednis.pdf
http://www.josvdlans.nl/canon-sociaalwerk/index.html

Geschiedenis van Zeeland
De Zeeuwse wapenspreuk Luctor et emergo – ‘Ik worstel en kom boven’ – komt niet voort uit de strijd tegen het water, maar uit de oorlog tegen de Spanjaarden eind zestiende eeuw. Wetenswaardigheden als deze zijn nu verzameld op een website over de geschiedenis van Zeeland. Aan de hand van thema’s als ‘Michiel de Ruyter’, ‘slavernij’ en de bescherming tegen het water, kan de bezoeker rondkijken in de collecties van het Zeeuws Archief, de Zeeuwse Bibliotheek en Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland.
www.geschiedeniszeeland.nl

Leidse studentenprenten

Eind negentiende eeuw maakte illustrator en Leids student Alexander Ver Huell komische en inktzwarte prenten over de wereld om hem heen. Op de website Geheugen van Nederland is een stadwandeling te vinden die leidt langs een groot aantal plekken die Ver Huell in zijn prenten vastlegde. Ook nieuw op de site: kinderboeken uit de periode1840-1950. Pietje Bell en de opvoedkundige gedichtjes van Hiëronymus van Alphen uit 1778 illustreren de normen en waarden van weleer.
www.geheugenvannederland.nlwww.kb.nl/coop/geheugen/extra/verhuell/index.html.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Nieuwste berichten

Beatrice de Graaf
Beatrice de Graaf
Column

Zo banaal zag Hitler eruit in close-up 

Beatrice de Graaf breekt een lans voor de beeldbiografie. 'Het levert een ander effect op dan filmpjes op het internet.'

Lees meer
Kinderen vieren de onafhankelijkheid van Oostenrijk op een oude Sovjettank
Kinderen vieren de onafhankelijkheid van Oostenrijk op een oude Sovjettank
Artikel

Oostenrijk laveert sinds 1955 tussen het Oosten en het Westen  

Na de Tweede Wereldoorlog werd Oostenrijk verdeeld in bezettingszones. In 1955 vertrokken de buitenlandse troepen en kreeg het zijn onafhankelijkheid terug. Het land bleef neutraal en taalde nooit naar een lidmaatschap van de NAVO of het Warschaupact.   Nog geen twee weken nadat de troepen van Jozef Stalin de nationaal-socialisten uit Wenen verjoegen, had Oostenrijk een...

Lees meer
De heckrund was een Arisch fantasiedier 
De heckrund was een Arisch fantasiedier 
Artikel

De heckrund was een Arisch fantasiedier 

Ooit leefde in Europa de auroch, een uitgestorven oerrund. Nazi-topman Hermann Göring wilde het terugfokken, zodat de Duitsers er als echte Germanen op konden jagen. De opdracht daarvoor ging naar zoöloog Lutz Heck, die een ‘heckrund’ in elkaar knutselde.  Nu zouden ze toch wat beleven… Op Schorfheide in Brandenburg waande Hitlers tweede man Hermann Göring...

Lees meer
Hoogmoedige Chamberlain dacht dat hij met Hitler kon onderhandelen. Trump lijkt daarin op hem
Hoogmoedige Chamberlain dacht dat hij met Hitler kon onderhandelen. Trump lijkt daarin op hem
Artikel

Hoogmoedige Chamberlain dacht dat hij met Hitler kon onderhandelen. Trump lijkt daarin op hem

Neville Chamberlain dacht dat hij vrede kon kopen door Tsjecho-Slowakije uit te leveren aan Hitler. Hij was niet alleen naïef, maar ook hoogmoedig. Na een lange en succesvolle carrière in de Britse politiek negeerde Chamberlain de adviezen van anderen. Is Donald Trump de nieuwe Neville Chamberlain? De Britse krant The Guardian en andere media wierpen...

Lees meer