Home Websites

Websites

  • Gepubliceerd op: 20 juni 2007
  • Laatste update 07 apr 2020
  • Auteur:
    Aniek Smit

De VPRO heeft Nederlandse film- en radiofragmenten van historische gebeurtenissen uit de twintigste eeuw online gezet. Aan de hand van een kaart van Nederland kan men plekken bezoeken waar ‘geschiedenis werd geschreven’. Daar zijn beelden te zien van bijvoorbeeld rock-‘n-roll-legende Herman Brood en de vertrekkende emigranten van de Holland-Amerikalijn. Bezoekers kunnen ook hun eigen herinneringen, foto’s en filmpjes achterlaten op de website.

www.plaatsvanherinnering.nl





Staten-Generaal

Sinds de Grondwet van 1815 zijn de vergaderingen van de Tweede Kamer openbaar. De handelingen vanaf 1989 zijn nu gedigitaliseerd, en met een zoekmachine te doorzoeken. Aan een online overzicht van de periode 1815-1995 wordt in de komende jaren gewerkt. Rondom thema’s als ‘de Bijlmerramp’, ‘kernenergie’ en ‘de Betuwelijn’ zijn uitspraken te vinden van Kamerleden en ministers. Zo zei minister-president Lubbers bij het uitbreken van de Golfoorlog: ‘Nu spreken de wapens. Het is niet anders. Het gaat om het herstel van recht en vrede.’

www.statengeneraaldigitaal.nl



Militaire geschiedenis

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie heeft met een overzichtelijke tijdbalk en thema’s als ‘Indië’ en ‘de opstand tegen Spanje’ de Nederlandse krijgsgeschiedenis in kaart gebracht. Natuurlijk ontbreekt ook informatie over admiraal De Ruyter niet. De vele emblemen die zowel de landmacht als de marine sieren, zijn online te bekijken; zo voert squadron 299 een sprinkhaan met de tekst: ‘Licht maar niet onbeduidend.’

www.nimh.nl



Vikingen

Op 1 juli vertrekt het vikingschip de Zeehengst vanuit de haven van het Noorse Roskilde naar Dublin. Het originele schip lag 950 jaar op de bodem van het Roskilde-fjord en is nu nagebouwd. Met de tocht wil men meer te weten komen over de manier waarop de Vikingen op de schepen leefden. De 65 bemanningsleden moeten de reis zien vol te houden op hun houten bankje, zonder slaapplek of wc. De vaartocht van 1000 zeemijl is online te volgen en op de site is aan de hand van filmpjes en een 3D-rondleiding meer informatie te vinden over de geschiedenis van het schip.

www.havhingsten.dk

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Historischnieuwsblad.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste historische verhalen door toonaangevende historici. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand, de eerste maand €1,99. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.