• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2010

  ‘U oordeelt over Moeder Indonesia zelf’

  Door: Lambert Giebels

  In 1930 spande het Nederlands-Indische bestuur een proces aan tegen Soekarno op grond van het haat-zaaiartikel uit het Nederlands-Indische Wetboek van Strafrecht. Soekarno brak met zijn kleurrijke verdedigingsrede Indonesië klaagt aan door als nati-onaal politicus.

  Soekarno was de leider van de non-coöperatieve nationalisten, die weigerden met het Neder-lands-Indische bestuur samen te werken. Hun politieke partij was de Partai Nasionalis Indonesia (PNI), die Soekarno met enkele geestverwanten op 4 juli 1927 in Bandoeng had opgericht. Artikel 2 van het partijprogramma formuleerde het doel van de partij kort en goed als ‘het nastreven van de onafhankelijkheid van Indonesië’.

  De PNI was in het gat gesprongen dat de Partai Kommunis Indonesia (PKI) in 1926 had achtergelaten, toen deze na een mislukte opstand buiten de wet was geplaatst en haar lei-ders waren verbannen naar het deportatieoord Boven-Digoel op Nieuw-Guinea. Soekarno was in 1926 als civiel ingenieur afgestudeerd aan de Technische Hogeschool van Bandoeng. In plaats van te kiezen voor een lucratieve baan wijdde hij na de oprichting van de PNI, waarvan hij voorzitter werd, al zijn tijd en energie aan de politiek. Dankzij zijn redenaarstalent en felle artikelen in Indonesische bladen en tijdschriften groeide de PNI in korte tijd uit tot een poli-tieke factor van betekenis.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen